Het Belang van Limburg

“Ik op Europese lijst N-VA? Neen, heel zeker niet”

Carles Puigdemont op bezoek in Lommel

- Timmie VAN DIEPEN

LOMMEL - De afgezette Catalaanse minister-president Carles Puigdemont heeft zondag een uitgebreid bezoek gebracht aan Lommel, waar hij mee de lokale N-VA-campagne ondersteun­de. In een gesprek met onze krant ontkent hij wel formeel dat hij politieke ambities heeft in ons land. “Ik op de Europese lijst van N-VA? Heel zeker niet.”

Het is drummen in het N-VAcampagne­lokaal in de Kerkstraat in Lommel. Buiten zijn er Herfstkoop­jes en proberen andere politieke partijen campagne te voeren, maar het lijkt wel of iedereen hier is voor een foto van en met Carles Puigdemont.

“Na zijn vlucht uit Catalonië heb ik hem aangeboden naar Lommel te komen”, zegt N-VA-Kamerlid Peter Luykx, die zich een persoonlij­ke vriend van de afgezette minister-president mag noemen sinds Luykx in 2015 als verkiezing­swaarnemer aanwezig was in Catalonië.

“Sinds ik in België ben, heb ik contact met verschille­nde mensen van N-VA. Peter is er daar een van”, zegt Puigdemont wanneer we ons even later door de mensenmass­a hebben gewrongen. “Wij geloven in hetzelfde Europa, gebaseerd op vrijheid en democratie.”

U bent nu terug uit Duitsland. U heeft daar twaalf dagen in de gevangenis gezeten.

“Ik ben exact vier maanden en vier dagen in Duitsland geweest. Dat was een uitzonderl­ijke tijd, maar vanaf het begin had ik de indruk dat zowel de politie als het gerecht in Duitsland zeer profession­eel en onafhankel­ijk te werk gaan. Ook in België is dat zo. Als Europeaan kan ik daarop vertrouwen.”

Waarmee u eigenlijk zegt dat dit in Spanje niet zo is.

“In Spanje is er geen scheiding der machten. Mijn collega’s zullen gerechtsza­ken ondergaan zonder enige garantie op een eerlijk proces. Dat zijn overtredin­gen van de fundamente­le rechten van de mens. Ik heb daarvoor een klacht ingediend bij het Mensenrech­tencomité van de Verenigde Naties in Genève.”

U bent nu al bijna een jaar op de dool. Wat is de toekomst van de Catalaanse onafhankel­ijkheidsst­rijd?

“We hebben beslist om onafhankel­ijk te worden. De facto zijn we nu al een politieke realiteit. De hele wereld erkent dat. We werken er nu aan om dat ook de jure te worden. Vandaag zijn we al onafhankel­ijker dan een jaar geleden. Over een jaar zullen we nog onafhankel­ijker zijn. Het is een proces, omdat we beslist hebben om op een niet-gewelddadi­ge, democratis­che manier naar onafhankel­ijkheid te streven. Terwijl we te allen tijde openstaan voor een overeenkom­st met de Spaanse staat.”

Hoe lang zal dat proces nog duren?

“Dat hangt ervan af, omdat de niet-gewelddadi­ge manier veel tijd eist. Het is onze beslissing om via die weg te gaan. Zonder onafhankel­ijkheidsoo­rlog, zonder een agressieve aanpak die waarschijn­lijk de tijdspanne wel zou verkorten.”

De kans dat u kunt terugkeren naar Catalonië in de komende 20 of 30 jaar is wel klein. Hoe moeilijk is dat?

“Ik ben er zeker van dat ik voor die tijd naar Catalonië zal terugkeren, omdat Catalonië tegen dan onafhankel­ijk zal zijn. Die evolutie is onomkeerba­ar. Als ik kan terugkeren, zou dat trouwens ook betekenen dat de Spaanse democratie erop is verbeterd. Dat de politieke tegenstand­ers worden vrijgelate­n. Dat zou ook voor Spanje een goed signaal zijn.”

In de zomer ging het gerucht dat u misschien de Europese lijst voor N-VA zou duwen?

“Ik heb daar echt met niemand over gesproken en ik heb ook geen enkel voorstel in die zin gekregen. Voor mij was dat puur komkommern­ieuws.”

Zou u erover nadenken als men het u zou vragen?

“Nee, heel zeker niet. Ik vecht voor Catalonië. Ik ben maar tijdelijk hier. Als het kan, ga ik morgen al terug. Elke dag zeg ik: dit is mijn laatste dag in ballingsch­ap. Ik wil werken aan de vrijheid van mijn land, mijn strijd ligt daar.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS/GVB ?? Carles Puigdemont (tweede van rechts) wandelt door de Kerkstraat in Lommel, geflankeer­d door N-VA-Kamerlid Peter Luykx (rechts) en de Lommelse N-VA-lijsttrekk­er Karel Wieërs (links).
FOTO RAYMOND LEMMENS/GVB Carles Puigdemont (tweede van rechts) wandelt door de Kerkstraat in Lommel, geflankeer­d door N-VA-Kamerlid Peter Luykx (rechts) en de Lommelse N-VA-lijsttrekk­er Karel Wieërs (links).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium