Het Belang van Limburg

Virtueel aanstormen­de trein moet spoorlopen afraden

-

velijk twee en één dodelijke slachtoffe­rs.” “Waakzaamhe­id aan overwegen blijft dan ook geboden, in welke provincie ook”, zegt Petit. “Vandaag nog (zondag, nvdr.) was het bijna zover. Om half drie had een tractor zich vastgerede­n aan de overweg aan Boelehof in Neerpelt. De tractor is nog net op tijd achteruit kunnen rijden. Bij dat manoeuvre is de slagboom geraakt,

HASSELT - Deelnemers aan Autoloze Zondag konden gisteren in Hasselt aan den lijve ondervinde­n hoe het is als een trein in volle snelheid op je afstormt. Met de preventiec­ampagne wil Infrabel spoorlopen ontmoedige­n.

Proefkonij­nen kregen in een verduister­d tentje aan de De Schiervell­aan een virtual realitybri­l op de neus en een hoofdtelef­oon op hun oren. Zo konden ze ondervinde­n wat er kan gebeuren als je onnadenken­d op het spoor maar het had veel erger kunnen zijn.” De trein kon na een kwartiertj­e weer vertrekken.

In de eerste helft van 2018 hebben ongevallen aan overwegen - maar loopt. Het trillende platform onder hun voeten maakte de ervaring van een aanstormen­de trein compleet. “Een indrukwekk­ende ervaring. De trein was plots wel heel snel bij ons”, zegt Bert Gerits, die samen met zijn neefje Martijn de virtuele realiteit trotseerde.

Infrabel reist met de campagne het land rond. Woensdag komt het Sint-Lambertusc­ollege in Bilzen aan de beurt. Tijdens de eerste jaarhelft van 2018 waren er 415 meldingen van spoorloper­s, waaronder 22 in Limburg. ook andere incidenten zoals een afgereden slagboom of bovenleidi­ng - geleid tot 308 uur vertraging, of gemiddeld 1 uur en 42 minuten per dag.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium