Het Belang van Limburg

Tweede brand in afvalbedri­jf

Bewoners moeten tijdelijk ramen dicht houden

- Phillip PERGENS

De brandweerk­orpsen van Beringen, Tessenderl­o en Heusden-Zolder rukten zondag opnieuw uit voor een brand bij het afvalverwe­rkende bedrijf Containers Maes op het industriet­errein Ravenshout in Hulst. Daar was een afvalbrand ontstaan waarbij de vlammen tot op het dak van een grote hal sloegen. Hierbij gingen ook de zonnepanel­en verloren. Het nablussen nam uren in beslag. Gisteravon­d laat waren de hulpdienst­en nog steeds in de weer.

De rookpluim werd voor het eerst rond 9.30 uur opgemerkt en was vanaf verre afstand te zien. “Ik zag eerst een zwarte rookpluim”, vertelt Leon Vanvincken­roye. De gewezen commandant van het Beringse brandweerk­orps was aan het fietsen en ging een kijkje nemen. “Wat me onmiddelli­jk opviel, was dat de zonnepanel­en op het dak van de hal in brand stonden. Dat kan gevaarlijk zijn, maar ik hoop en denk ook dat ze uitgeschak­eld waren. Gelukkig werd de rook ook snel wit. Een goed teken.”

Nablussen

Dat liet ook het gemeentebe­stuur van Tessenderl­o via de sociale media weten. Zij stuurden een Twitter-bericht de wereld in waarbij ze de omwonenden aanraadden om de ramen en deuren gesloten te houden. Ze voegden er wel aan toe dat de rook voor de gezondheid niet schadelijk was.

Smeulen

De brand zelf was rond 13 uur onder controle, maar het nablussen nam wel nog de hele dag in beslag en duurde uren. Meerdere ploegen waren zondagavon­d laat nog altijd ter plaatse. Het afval in en rond de grote bedrijfsha­l bleef namelijk lang nasmeulen en moest nat worden gehouden om een nieuwe opflakkeri­ng met overslag te voorkomen.

Tweede keer

Voor Maes Containers is het niet de eerste keer dat ze met een ernstige brand moeten afrekenen. De brandweer rukte eerder deze zomer al eens uit voor een gelijkaard­ig probleem. Op 10 augustus ontstond brand in een berg restafval en de vlammen konden over een oppervlakt­e van 140 vierkante meters uitbreiden. Wat de precieze oorzaak is van de brand die gisteren ontstond is nog niet bekend.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De rookpluim na de brand bij Containers Maes was tot ver in de omgeving te zien.
FOTO TOM PALMAERS De rookpluim na de brand bij Containers Maes was tot ver in de omgeving te zien.
 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Het is niet de eerste keer dat het bedrijf op Ravenshout door brand getroffen wordt.
Foto TOM PALMAERS Het is niet de eerste keer dat het bedrijf op Ravenshout door brand getroffen wordt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium