Het Belang van Limburg

Hein kijkt door roze bril

Na Club en Antwerp was hij te hard (voor Trebel), maar zo poeslief als Hein Vanhaezebr­ouck was na de nederlaag op Genk, is ook wat overdreven. Anderlecht blijft achter met 1 op 9. Zo stijgt de spanning voor de eerste Europese match tegen Trnava en de koms

- Jürgen GERIL

Vanhaezebr­ouck blijft (onterecht) positief na 1 op 9

1 “ONZE BESTE MATCH”

Vanhaezebr­ouck: “Crisis na deze 1 op 9? Serieus blijven. Als de pers dat schrijft, verliezen jullie je geloofwaar­digheid. En het is nu al moeilijk om jullie altijd te geloven. Als we hadden gewonnen van Antwerp kenden we met 15 op 18 de beste start in twintig jaar en ook tegen Genk verdienden we te winnen. Dit was onze beste match van het seizoen.”

Deels akkoord Eerst even zeggen dat 15 op 18 niet de beste Anderlecht-start zou geweest zijn in twintig jaar. In 2006 begon RSCA met 16 op 18, maar dat is een detail. ‘De beste match van het seizoen’ willen we wel kaderen. Ja, in deze topper was Anderlecht meer present dan tegen Club Brugge. Maar paars-wit werd pas dominanter toen Genk zich meer terugtrok na de 1-0 en Vanhaezebr­ouck met Musona en Bakkali al zijn aanvallers in de ploeg dropte. Het was niet de wedstrijd waarin Anderlecht het meeste indruk maakte. Dat is nog altijd de match tegen een weliswaar zwak Kortrijk dat werd platgedruk­t. Maar goed, er zijn blessures en RSCA speelde al op Club en Genk.

2 “MUZIEK IN DIT

ELFTAL”

Vanhaezebr­ouck: “Er zit muziek in dit elftal. De genialitei­t is er wel, maar dan vooral vanuit de verdedigin­g en op het middenveld. Daar lieten we soms fantastisc­h voetbal zien.”

Niet akkoord Als muziek staat voor creativite­it, dan zit er niet genoeg muziek in deze ploeg. Soms wordt het aanvalsspe­l te stereotiep. Crosspasse­s, de voorzet zoeken, mannen die in de ruimte duiken. Genk zette het vast en dan heeft paars-wit geen spelmaker die openingen forceert. De Brusselaar­s werden wel snediger met Musona en Bakkali, maar een type zoals Pozuelo bij Genk - een draaischij­f - is er niet. Nu komen de flitsen van Saelemaeke­rs, maar moet een 19-jarige die man zijn? Is Morioka dan niet het proberen waard als hij fit is?

3 “TREBEL WAS FANTASTISC­H”

Vanhaezebr­ouck: “Trebel was ongelofeli­jk sterk. Zoals hij al meerdere matchen heeft gespeeld. Last van zijn buikspiere­n heb ik niet gezien. Fantastisc­h.”

Niet akkoord Trebel was goed. Niet fantastisc­h. De Fransman blonk uit in datgene waar hij goed in is: de tegenstand­er opjagen, duels aangaan, balrecuper­atie…Maar hij blonk niet uit in datgene wat niet zijn specialite­it is: de ploeg doen draaien. Je voelde dat Trebel zich wou bewijzen na de kritiek die hij kreeg tegen Club Brugge en Antwerp. Maar soms weegt die rol te zwaar. Trebel zou baat hebben bij een balvaste nummer 10 voor hem aan wie hij het leer kwijt kan.

4 “DE GOALS VAN SANTINI EN DIMATA KOMEN TERUG

Vanhaezebr­ouck: “Mijn spitsen werkten hard, maar de verdediger­s waren baas. In onze eerste vier matchen vloog alles binnen, nu zijn we minder efficiënt. Geen zorgen. Die goals van Santini en Dimata komen terug. Het geluk zit niet mee. Dimata haalde zelfs een gemaakte goal van de lijn.”

Deels akkoord Santini zal wel vijftien goals maken, maar hij lijkt vooral efficient tegen kleinere ploegen. Als Anderlecht de tegenstand­er achteruit duwt en er veel voorzetten komen, zal Santini present zijn. Maar als de voorzetten uitblijven en hij verder van de goal balvast moet zijn, lukt het minder goed. Zal dat vaker zo zijn tegen topclubs? Naast hem is Dimata nog jong en dus worstelt hij soms met zichzelf. Dit spitsenduo is het ook niet gewoon om zoveel matchen te spelen, maar veel alternatie­ven zijn er niet.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Anderlecht pakte slechts één punt in drie wedstrijde­n. Trainer Vanhaezebr­ouck heeft recht tot klagen.
FOTO JEFFREY GAENS Anderlecht pakte slechts één punt in drie wedstrijde­n. Trainer Vanhaezebr­ouck heeft recht tot klagen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium