Het Belang van Limburg

“Ref moet ons beschermen”

Frustratie viert hoogtij bij Standard en Mehdi Carcela

- Bob FAESEN

Als je niet scoort, win je niet. Zo simpel zit voetbal in elkaar. 0-0 was het logische verdict van le choc wallon, een derby die vooral gekleurd werd door zijn vele duels en spelonderb­rekingen. Het zorgde voor een frustreren­de avond bij Standard. Met name Mehdi Carcela werd hard aangepakt en kon daar weinig begrip voor opbrengen. “Hopelijk word ik de volgende wedstrijde­n beter beschermd”, klonk het.

Eigenlijk was het geen verrassing dat Standard-Charleroi zaterdag op 0-0 eindigde. Een goal in de Waalse derby was de voorbije jaren een zeldzaamhe­id geworden. “Het wordt een gesloten wedstrijd met veel strijd en duels”, voorspelde Michel Preud’homme al voor de match. Hij bleek gelijk te krijgen, althans gedeelteli­jk. Want zonder te swingen creëerde Standard toch enkele doelkansen, maar vooral Emond kwam deze keer tekort in de afwerking. De ene bal die de spits in de netten kreeg werd terecht afgevlagd voor buitenspel. Aan de andere kant kwamen de Rouches een paar keer goed weg: Bruno mikte op de lat en in de slotfase hielpen Niane en Gholizadeh twee prima kansen om zeep.

Het doelpuntlo­ze gelijkspel was logisch. Standard schiet er alleen heel weinig mee op. 12 op 21 en al voor de derde keer dit seizoen een 0-0. De motor is nog niet aangeslage­n en dus blijft Standard zeer afhankelij­k van Mehdi Carcela. De Marokkaans­e dribbelaar stond zaterdag vaak tegen twee à drie man en werd meer dan eens stevig opgevangen door de Charleroi-spelers – het mag een wonder heten dat linksback Nurio zonder geel de match uitspeelde.

Ergernis bij Carcela

Dat alles zorgde voor veel frustratie bij Carcela. “Elke keer als ik de bal kreeg, maakten ze een fout”, klaagde hij achteraf. “We wilden hier voetballen, maar zij wilden het spel kapotmaken. De scheidsrec­hter (Lawrence Visser, nvdr.) moet de spelers beschermen en dat heeft hij niet gedaan. Ik heb me geërgerd. Hopelijk word ik de volgende wedstrijde­n beter beschermd. Elke keer ik de bal kreeg, was het een overtredin­g. Als ik vervolgens de bal heroverde, was het weer fout. Geen zware fouten maar altijd wel fouten. Het is jammer dat we in zo’n match niet scoren. Charleroi is naar hier gekomen om 0-0 te spelen.” Carcela uitte zijn ergernis ook tijdens de match. Na rust knalde hij zelfs de bal staalhard in de dugout van de bezoekers. Bij de Zebra’s veerden ze furieus recht. Visser toonde Carcela de gele kaart. De aanvaller had het niet meer en vroeg ostentatie­f om een vervanging. “Omdat ze me niet lieten spelen”, aldus Carcela. “Laat je dan vallen, vroeg de coach. En zelfs dan werd er niet gefloten.”

Niet in vorm

Toch mag de Marokkaan de hand ook in eigen boezem steken. Zo met je frustratie­s te koop lopen zorgt er alleen maar voor dat meer en meer tegenstand­ers je op een soortgelij­ke manier gaan aanpakken. Te vaak zocht hij de drukte op in plaats van voor de simpele oplossing te kiezen, nog vaker zette hij zijn acties te ver door. Signalen dat de grote vorm van begin 2018 er bij hem op dit moment niet is. Zo zitten er nog meer spelers in een dipje. Denk maar aan Emond, Djenepo, Marin of Mpoku. Het vertrek van Edmilson blijft een aderlating voor Standard, dat mag hopen dat debutant Lestienne snel zijn oude vorm hervindt. In het kwartier dat hij kreeg leek hij daar nog ver van verwijderd, maar bij vlagen zag je een glimp van zijn enorme potentieel. “Ik kan veel beter”, zei Lestienne. “Ik ben niet blij met mezelf, maar ik kom terug van een lange blessure. Ik heb nog werk om mijn beste niveau te halen.”

STANDARD: Ochoa (7) – Cavanda (6), Luyindama (6), Laifis (6), Fai (5) – Bastien (6), Cimirot (6), Marin (6) – Carcela (5), Emond (5), Mpoku (5). CHARLEROI: Penneteau (7) – Marinos (7), Martos (6), Dessoleil (6), Nurio (5) – Bruno (6), Ilaimahari­tra (6), Diandy (6), Benavente (5) – Niane (6), Perbet (5). VERVANGING­EN: 62’ Perbet door Osimhen (5), 62’ Mpoku door Djenepo (5), 73’ Bastien door Lestienne (5), 82’ Emond door Sa (-), 82’ Bruno door Gholizadeh (-), 89’ Benavente door Angella (-). GELE KAARTEN: 29’ Fai, 42’ Ilaimahari­tra, 45+2’ Dessoleil, 68’ Diandy, 76’ Carcela, 87’ Penneteau. RODE KAARTEN: 90+4’ Fai.

TOESCHOUWE­RS: 26.647.

SCHEIDSREC­HTER: Lawrence Visser (5).

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? “Elke keer als ik de bal kreeg, was het een overtredin­g”, hekelde Carcela de ref.
FOTO PHOTO NEWS “Elke keer als ik de bal kreeg, was het een overtredin­g”, hekelde Carcela de ref.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium