Het Belang van Limburg

Over het hoofd gezien door Team Sky

Eindwinnaa­r Simon Yates laat piepjonge concurrent­en achter zich

- Hugo COOREVITS

Het is de Vuelta van de jeugd geworden. Simon Yates (26), Enric Mas (23) en Miguel Angel Lopez (24) zijn samen amper 73 jaar. We moeten terug naar de tweede Vuelta uit de geschieden­is, 82 jaar geleden, om een podium te vinden dat met onze landgenoot Gustaaf Deloor, zijn broer Alfons en Antonio Bertola net iets jonger was. Fris en wild reed de jeugd in Spanje de vorige generatie naar de filistijne­n. Dat kon omdat Froome, Thomas en Dumoulin er niet waren. Aan de hand van drie hamvragen lichten we Yates’ heden, verleden en toekomst voor u door. Waarom lukte het in de Vuelta wel en niet in de Giro, waar hij er ineens volledig door zakte?

Omdat Yates in Italië met Chris Froome en Tom Dumoulin, de beste ronderenne­rs van dit moment, had af te rekenen en dus genoodzaak­t was om een andere tactiek toe te passen. Omdat hij wist dat hij in de tijdrit en de hoge bergen net iets te kort kwam, vloog hij er in Italië als een bezetene in om elke bonificati­eseconde te pakken. Het resultaat was twee ritzeges en dertien dagen roze, maar omdat hij vergat te doseren, kraakte hij in de voorlaatst­e bergrit. Nu stond hij al de tweede Vuelta-zondag in het rood, maar hij weigerde die leiderstru­i te verdedigen. Pas de laatste zeven dagen nam hij met Mitchelton-Scott de Vuelta in handen. Hij was de regelmatig­ste én de slimste.

Kan de flegmatiek­e Brit uit Bury (Yorkshire) op termijn de Tour winnen?

Ja. De dubbele baanwereld­kampioen (bij de juniores en de U23) wordt jaar na jaar beter. In zijn eerste Vuelta twee jaar geleden eindigde hij zesde. Vorig seizoen in zijn eerste Tour dat hij voor een klassering reed, was hij zevende en won de witte trui. Nu is het raak in zijn zevende grote ronde, de vijfde op rij die hij als kopman reed. Hij kan nog wat power bijkrijgen en komt in zijn sterkste jaren op het moment dat Froome over de top zal zijn. Hij is de oudste van een nieuwe generatie ronderenne­rs.

Is zijn team sterk genoeg om hem naar een zege in de Giro en de Tour te loodsen?

We vermoeden van wel. Al is deze eindwinst ook een primeur voor Mitchelton-Scott. Groot-Brittannië stuntte door met Froome (Giro), Thomas (Tour) en Yates (Vuelta) drie verschille­nde laureaten in de drie grote rondes af te leveren, maar Yates is geen Team Skyadept. Dave Brailsford zag hem als jeugdlid van de British Cycling Academy destijds over het hoofd en liet hem naar Australië vertrekken. Met zijn broer Adam, de jonge maar beloftevol­le Haig, Chaves en de oude Nieve heeft hij op zijn manier een rondekern om zich heen.

 ?? FOTO AFP ??
FOTO AFP

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium