Het Belang van Limburg

Thomas De Gendt kroont zich tot bergkoning

-

Na een iconisch gevecht met Bauke Mollema in de cols van Andorra straalde Thomas De Gendt van kop tot teen. Pas na de 46ste en laatste col van de Vuelta was het zeker: De Gendt is de allereerst­e Belgische bergkoning.

“Het was niet simpel”, blikte de 31-jarige Semmerzake­naar terug. “Gelukkig had ik mijn goede benen bij, en passeerde ik als eerste het eerste colletje. Dat was vooral mentaal belangrijk. Zo’n bergtrui winnen en zo nog eens op het eindpodium staan van een grote ronde: het blijft iets speciaals. Ik won al veel nevenklass­ementen, da’s leuk, maar dit is iets aparts. Ook al omdat ik met Mollema een betere klimmer als tegenstand­er had die weigerde te capitulere­n. Zelfs toen hij me na drie van de zes cols proficiat wenste, was ik er nog niet gerust in. Want toen was mijn pijp ook echt uit.”

Waarmee Thomas De Gendt meer en meer een aparte plaats inneemt in deze generatie Belgen. “Pas op de eerste rustdag begon ik over die trui na te denken. Da’s geen overwinnin­g hé, maar toch. Deze blauwe bolletjest­rui, zilver op het BK tijdrijden en ritzeges in de Ronde van Catalonië en Romandië maken dat 2018 een heel goed seizoen is. Was de Tour meegevalle­n, dan was dit een boerenjaar. Qua persoonlij­ke ambities zit het seizoen erop. Zaterdagav­ond heb ik toch eventjes alles gedronken wat ik op mijn weg tegenkwam (schatert). Ik hoef me niet meer in te houden. Neen, ik hoorde na de nietselect­ie voor het WK in Innsbruck niets meer van Kevin De Weert. Dat hoeft ook niet meer”, aldus De Gendt.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Vijf op een rij: v.l.n.r. Miguel Angel Lopez (derde), Thomas De Gendt (bergtrui), Simon Yates (eindwinnaa­r), Enric Mas (tweede) en Alejandro Valverde (puntentrui).
FOTO EPA-EFE Vijf op een rij: v.l.n.r. Miguel Angel Lopez (derde), Thomas De Gendt (bergtrui), Simon Yates (eindwinnaa­r), Enric Mas (tweede) en Alejandro Valverde (puntentrui).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium