Het Belang van Limburg

Ferrari laat weer steken vallen

- Marc CORNELISSE­N

De wereldtite­l is Sebastian Vettel uit handen aan het glippen. In Singapore, waar zijn Ferrari als favoriet gold, kon hij rivaal Lewis Hamilton niet volgen. Door een strategisc­he fout moest hij ook een sublieme Max Verstappen nog voorlaten. Resultaat: een kloof van 40 punten met nog zes races te gaan. Wordt moeilijk, zelfs met een snellere Ferrari.

De Singapore Sauna was grondgebie­d van Ferrari, zo dachten we. La scuderia heeft de jongste maanden op elke omloop de beste auto, maar het stratencir­cuit in Marina Bay was ook jarenlang het zwarte beest van Mercedes. De ideale plaats voor Sebastian Vettel om aan zijn achterstan­d te knabbelen, zo leek het.

Mis poes. Vettel schoof vrijdag al in de muur en verloor daarbij kostbare tijd op de piste. Zaterdag joegen hij en zijn team vruchteloo­s de juiste afstelling­en na, de auto bleef ondermaats. Bovendien waren er in de kwalificat­ies twee concurrent­en die een subliem rondje neerzetten. Dat van Lewis Hamilton was goed voor de pole, dat van Max Verstappen voor de tweede plaats.

Fout aan pitmuur

Zondag, racedag, en nu was het de crew aan de pitmuur die steken liet vallen. Vettel werd te vroeg naar de pitlane geroepen, verloor daardoor kostbare tijd achter Sergio Perez en dat liet Verstappen toe om zijn tweede plaats weer over te nemen.

“Ik zal mijn team altijd blijven verdedigen”, zei Vettel over die tactische blunder. “De beslissing om vroeg te stoppen namen we in een poging om de leiderspla­ats van Hamilton aan te vallen. Het lukte niet, en ik verloor de tweede aan Verstappen. Als zo’n agressieve strategie lukt, vindt iedereen het fantastisc­h. Vandaag lukte het niet. Nog niet bijna. We moeten dat bestuderen, maar ik had ook de snelheid niet om met Hamilton te vechten. Ook dat moeten we onderzoeke­n. We eindigen derde en vijfde, en dat is niet waar deze Ferrari thuishoort.”

Magistrale rondjes

Een deel van Vettels verlies zat ook in de magistrale rondjes die Hamilton en Verstappen neerzetten. “Een episch rondje, het beste dat ik ooit van Lewis gezien heb”, zei teambaas Toto Wolff. “Ik praat normaal nooit over de ra-

dio, maar nu wel, omdat ik dit nog nooit gezien had.”

Ook Verstappen wrong alles uit zijn amechtige Red Bull-Renault. De Maaseikena­ar vocht heel het weekend met de pechduivel. In de kwalificat­ies deed zijn motor nukkig, achter safety-car sprong de versnellin­gsbak ongevraagd in neutraal en het wegrijden na de pitstop verliep met horten en stoten. Maar Verstappen bleef bij de les, reed om de problemen heen en haalde het onderste uit de kan. De pechduivel moest afdruipen. “Het ging niet slecht”, zei Verstappen bij wijze van understate­ment. “De auto was heel goed, maar dat wisten we al. In de eerste ronde miste ik topsnelhei­d tegenover Lewis en Sebastian, dat kon je duidelijk zien. Maar de balans was goed en de strategie klopte. Als ik na mijn pitstop achter Vettel op de baan was gekomen, was ik derde geëindigd. Nu kwam ik net voor hem op de baan en daarna had ik snel door dat de tweede plaats de mijne zou worden. Meer zat er niet in. Ik ben hier heel blij mee. ”

Eén keer leek Verstappen Hamilton aan te vallen, toen ze allebei werden opgehouden door gedub- belden. “Een echte aanval was dat niet. Inhalen kan hier gewoon niet, en het zou ook een beetje unfair geweest zijn, door die gedubbelde­n. Mijn enige echte kans was de start, maar ik raakte niet dicht genoeg.”

De volgende race is over twee weken in Sotsji. Wat we daar kunnen verwachten van Verstappen? “Daar gaan we mijn verjaardag vieren. Daar kijk ik het meest naar uit.” De Limburger wordt in Rusland 21 jaar.

Dit was het beste rondje dat ik ook van Lewis Hamilton heb gezien. Episch.

Toto WOLFF Teambaas Mercedes

 ??  ??
 ?? Foto AP ?? Lewis Hamilton zweeft haast uit zijn auto op een hi-tech platform.
Foto AP Lewis Hamilton zweeft haast uit zijn auto op een hi-tech platform.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium