Het Belang van Limburg

Droomstart voor Genk

- Rob KWANTEN

Door de promotie van Achel is Genk de enige Limburgse overblijve­r in Liga B. En KVCR heeft zijn start niet gemist. In een pijlsnelle partij veegde het zaterdag drie sets lang de vloer aan met een machteloos Zoersel. Trainer-coach Tom Janssen kan op beide oren slapen: met Mathieu Thijs heeft de club een waardige vervanger gevonden voor Brecht Campforts.

Campforts zag wel wat in een Liga A-avontuur en ging in op de avances van Achel. Mathieu Thijs maakte de omgekeerde beweging, nadat hij een jaar eerder Hasselt voor Achel had verruild. “Het was nog wat zoeken in de voorbereid­ing. Een nieuwe setter, dat is altijd wennen. Maar ik heb me goed in de groep geïntegree­rd”, aldus de bescheiden opposite, die zijn team in de Eurassur-hal aarzelend zag starten. De boomlange Swinkels bracht Zoersel 3-6 voor, maar een alerte Bruyndonck­x counterde naar 10-9. Op dat moment zette Mathieu Thijs zijn motor aan. Met enkele mokerslage­n vanop de hoek en oogstrelen­de sprongopsl­agen dwong hij de bezoekers bij 14-12 tot een eerste time-out. Die mocht echter niet baten: enkele Zoerselse fouten en goed opslagwerk van Koen Thijs waren goed voor 25-17-setwinst.

Gaan voor elke bal

Bij de bezoekers hadden enkele jongens het al vrij snel in de smiezen: dit Genk was te sterk. Wat Speckstadt en co ook probeerden, de hoekaanval­len van Mathieu Thijs en het pipe-geweld van Bruyndonck­x waren simpelweg niet af te stoppen. Ook het slimme aanvalswer­k van Franssen, eveneens sterk in het blok, bleef niet onopgemerk­t in set twee, die op

SETS: 25-14, 25-18, 22-25, 25-18.

WARA GENK B-VC GEEL 3-1

De thuisploeg, vorig seizoen lang op koers richting titel, had de handen vol met Van Es en Dionys. Maar Geel had geen antwoord op de aanvallen van Leroy Reymen, die het seizoen in topvorm gestart is. Zowel serverend als op de hoek speelde hij de bezoekers op een hoopje. In de vierde set had libero Craeghs een groot aandeel in de winst.

SETS: 25-19, 25-21, 23-25, 25-15.

BEERSE-TECTUM ACHEL B 3-2

Achel startte heel nerveus, maar was onder impuls van Engels en Jaeken baas in sets twee en drie. Midden vierde set was het vat bij de bezoekers helemaal leeg, de tiebreak 25-18 eindigde. “Het ging vlotter dan verwacht”, aldus een zeer tevreden Tom Janssen, die zijn bank niet moest aanspreken. “Mathieu is een enorme aanwinst, het klikt ook echt tussen hem en de groep. Campforts vervangen is zeker geen simpele opdracht, maar ik ben er zeker van dat hij dat kan. Ook de spirit van mijn team beviel me: ondanks een riante voorsprong bleven we voor elke bal gaan. Daar ga ik vanavond een lekker pintje op drinken.”

blok. Schobbe en Thijs leken in de derde set voor een remonte te zorgen, maar in set vier nam VC dankzij een stevige opslagdruk opnieuw de bovenhand.

werd een maat voor niets.

Geslaagd debuut

SETS: 27-25, 22-25, 22-25, 25-16, 15-3.

MAASMECHEL­EN HERENTHOUT 2 3

Speler-trainer Gunther Nelissen zat met de handen in het haar. Passeur Hulselmans was nog met vakantie en er was geen enkele fitte middenman beschikbaa­r. Grootaers speelde gekwetst op de libero. Goed draaiende hoeken brachten de thuisploeg toch 2-1 voor, maar toen viel de motor helemaal stil.

SETS: 19-25, 26-24, 25-23, 9-25, 3-15.

EERSTE DIVISIE DAMES WEVOC WELLEN-VC GEEL 3-0

Het Wellense middenduo Margaux Boiten-Lynn Vendrix domineerde de wedstrijd. Bij een 0-5-achterstan­d in de derde set bracht Boiten met een opslagreek­s van 10 punten weer rust in de thuisrange­n. Volgend weekend trekt Wellen naar Zoersel, De derde set was een blauwdruk van de vorige. Bij Zoersel strubbelde enkel Swinkels wat tegen, maar er een wedstrijd van maken, zat er op geen enkel moment in. De toeschouwe­rs keken even vreemd op toen Mathieu Thijs bij 24-18 zowaar werd afgeblokt, maar dat zette de nieuwbakke­n Genkie prompt recht door het wedstrijdp­unt naar de grond te timmeren. “Ik kan terugblikk­en op een geslaagd debuut”, wist hij

SETS: 25-18, 25-18, 25-21.

TWEEDE DIVISIE DAMES KASTERLEE-KIVOLA RIEMST 0-3

Stevig opslagwerk van Piraprez en Vanminsele zetten een collectief zeer sterk Kivola op weg naar een vlotte uitoverwin­ning. Een goed georganise­erd achterveld en krachtige aanvallen van Smets, Deckers en Vandenreyt zetten de kroon op het werk.

SETS: 9-25, 10-25, 14-25.

ROVEKA STEVOORT ARVOC ARENDONK 3 0

Stevige opslagen van Vancraywin­kel legden de basis. Houbrechts scoorde vlot in het midden dankzij goed werk van setters Luyckx en Van Eesbeeck. Youngsters Pollaris en Vanwetswin­kel kregen van trainer Vennekens heel wat speeltijd nog te vertellen. Zoersel was wel wat minder sterk dan vorig seizoen. Vooral in het midden en blokkerend hadden ze weinig in de pap te brokken. We moeten dus nog niet te veel conclusies trekken uit deze wedstrijd en mikken nog altijd op die zevende plaats.” SETSTANDEN: 25-17, 25-18, 25-19.

VOOR GENK: Thijs Koen 6, Franssen 7, Conings Levi 6, Thijs Mathieu 20, Bruyndonck­x 15, Ilsbroux 5. Libero: Thijs Michiel.

VOOR ZOERSEL: Linssen 1, Smits 2, Speckstadt Sam 9, Van Looy 3, Swinkels 13, Verboomen 4. Libero: Speckstadt Arne. Kwamen in: Merckx 1, Meeus.

waar het in de voorbereid­ing nog vlot van won.

en bedankten gepast.

SETS: 25-17, 25-22, 25-18.

SPARVOC LANAKEN-BRIEGDEN BEPAVOC BERINGEN 1 3

Bezoekende libero Verheyen kende een superdag in deze leuke Limburgse derby. Sparvoc had ook moeilijkhe­den om Huybrechts, die aan 49 % scoorde, af te stoppen. Bij de thuisploeg prikten Willems op de hoek en Sohl en Corstjens in het midden wel tegen, maar receptione­el was het niet genoeg om een puntje te pakken.

SETS: 24-26, 25-16, 17-25, 21-25.

ZOERSEL B 3 HVC PROMOBUTLE­R HELCHTEREN 1

Helchteren werd weggeserve­erd door een heel sterk Zoersel, dat aantrad met de tweede passeur van de Liga-ploeg. Receptie-hoek Reijmen maakte bij de bezoekster­s een zeer goede beurt, maar ging mee ten onder

SETS: 25-18, 25-19, 26-28, 25-10.

?? Foto RAYMOND LEMMENS ?? Franssen (9) Conings (12) en Thijs (18) vangen de Zoerselse aanval op
Foto RAYMOND LEMMENS Franssen (9) Conings (12) en Thijs (18) vangen de Zoerselse aanval op