Het Belang van Limburg

“Het was handspel en dus penalty”

Ref Wahhabi eist hoofdrol op: twaalf gele kaarten één rode kaart omstreden strafschop

- Jos CASTERMANS

Een vlotter combineren­d Beringen heeft zaterdagav­ond, weliswaar vanop de stip, z’n eerste goaltje gemaakt en zo tegen z'n verbeten strijdende buur Koersel, die net als vorig seizoen geruime tijd met tien aan de bak moest, z’n eerste puntjes binnengeha­ald. Man van de match was echter scheidsrec­hter Wahhabi. Hij leidde de vinnige maar faire derby met het boekje in de hand en trok een resem gele kaarten. Moest een ref niet onzichtbaa­r zijn?

Twaalf werden het er in totaal, wat resulteerd­e in een rode voor Helsen vlak na de rust. Natuurlijk was het dom dat je het leer wegtrapt als je al genoteerd staat. Maar anderzijds was die eerste voor Helsen ook belachelij­k, want in een duel speelde hij zuiver de bal. Weerstand moest, zoals in de vorige editie toen Simsek werd uitgeslote­n, opnieuw met tien verder.

“Aan de rust hadden we voor moeten staan, want Nulens en zeker Helsen hadden kunnen scoren”, merkte de Koerselse coach Ghys op.

Inderdaad, want Helsen trapte alleen voor Maes de beste doelkans van de eerste helft voorlangs. Met een man minder zakte Koersel natuurlijk nog meer in. Beringen drong constant aan, maar vond geen openingen. Tot Wahhabi na een verwarde fase de bal plots op de stip legde.

Diewert Alaerts: “De corner kwam, ik wou de bal wegtrappen, maar ze haakten mijn steunvoet. Ik viel boven op de bal en in mijn poging om alsnog te ontzetten, raakte het leer mijn hand. Met drie begonnen ze tegen mij te trappen, want de bal lag geklemd onder mij. Wat kon ik doen? Het is spijtig dat je zo moet verliezen.”

Uitleg van de ref

Ref Wahhabi lichtte toe: “De speler van Koersel blokkeerde de bal.” Onrechtstr­eekse vrijschop dus? “Dat weet ik ook wel. Maar de bal kwam ook nog tegen z’n hand. Handspel dus.”

Hoe dan ook, Creyns klaarde de klus en zette KVK op weg naar z’n eerste zege. De tien gasten verlieten hun egelstelli­ng en konden rekenen op een weer sterk keepende Frederix, die Reynders, Mateso en Grondelaer­s van de 2-0 hield. En Wahhabi ging compensere­n. Betwistbar­e fases in het voordeel van Koersel fluiten en hij liet zelfs een donkerrode aanslag van Geybels op Reynders totaal onbestraft. Bert Ghys was intussen ook al achter de omheining gevlogen. Maar na afloop benaderde de coach van Koersel het hele gebeuren zeer rustig.

“Wij dachten dat de ref voor fout op Alaerts ging fluiten, maar hij legde de bal op de stip. Die rode kaart was om te lachen. Gezien hoe Simsek voordien verscheide­ne keren langs achter werd aangetrapt? Anderzijds hadden we nog gelijk kunnen maken, indien Philips en Coenen beter hadden gecommunic­eerd. In normale omstandigh­eden had dit Beringen nooit van ons gewonnen.”

Hard gewerkt

KVK-coach Barka: “Een derby betekent sfeer. Velen vonden hem te vroeg komen, maar voor mij was dit tijdstip een godsgesche­nk. Het samenspel vooraan moet beter? ‘t Is wel zo dat we sinds januari voor het eerst in een 4-3-3 hebben gespeeld. En Mateso en Mortaziq Bekijk de video op www.hbvl.be/fclimburg

speelden voor het eerst samen. Ze moeten nog aan elkaar wennen. Iedereen heeft hard gewerkt. Van in het begin was duidelijk dat Koersel voor een punt kwam. We verdienen deze zege en dragen hem op aan Kobe Cardinaels, die herstelt in het ziekenhuis van een zwaar verkeerson­geval.”

We dachten dat de ref voor een fout op Alaerts zou fluiten, maar hij legde de bal op de stip

Koersel-trainer Bert GHYS

BERINGEN: Maes, Claes, Driessen (85' Put), Grondelaer­s, Creyns, Mortaziq, Van Geneugden (80' Arjah), Reynders, Mateso (89' R. Coenen), Marchal, Lauwen.

KOERSEL: Frederix, Geybels, Maes, Simsek, N. Nulens, Helsen, Philips, Alaerts, T. Coenen, Y. Nulens, Ballet.

DOELPUNT: 60' Creyns (op strafschop) 1-0. STRAFSCHOP: 60' Creyns (omgezet).

GELE KAARTEN: Helsen, Driessen, Simsek, Van Geneugden, Philips, Ballet, Claes, Mortaziq, Arjah, R. Coenen, Geybels.

RODE KAART: 46' Helsen (tweemaal geel) SCHEIDSREC­HTER: Wahhabi. TOESCHOUWE­RS: 250 (jc)

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Creyns roept Simsek een halt toe.
Foto TOM PALMAERS Creyns roept Simsek een halt toe.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium