Het Belang van Limburg

Natuurpunt vult zestig vuilzakken met afval aan natuurgebi­ed Hageven

-

Afgelopen zaterdag trokken miljoenen vrijwillig­ers in 150 landen erop uit om zwerfvuil op te ruimen tijdens World Cleanup Day. In ons land waren er bijna 300 acties in het kader van deze grootschal­ige opruimacti­e, goed voor meer dan 30.000 deelnemers. Ook in onze provincie trokken deelnemers massaal langs de wegen.

De lokale afdeling van Natuurpunt in Neerpelt wist dertien vrijwillig­ers warm te maken om zaterdag in alle vroegte de talud van de N74 (Noord-Zuidverbin­ding) af te schuimen. Dit ter hoogte van natuurgebi­ed Hageven. Op nauwelijks een drietal uren tijd hadden ze zestig grote vuilzakken gevuld met allerhande plastic rommel en heel veel blikjes. “Wegbeheerd­er AWV had hier recent al heel wat kuiswerk verricht. Maar veel vuiligheid zakt van de talud naar beneden, onzichtbaa­r voor de wegruimers. Wat wij hier vandaag vinden is slechts een fractie, heel wat zaken zijn ondertusse­n begraven onder de bodemveget­atie”, schetst Patrick Schuurmans van Natuurpunt.

Sluikstort­en

En het gaat niet alleen om wat mensen uit hun wagen gooien. Zo vonden de vrijwillig­ers een gedumpte porseleine­n wc-pot en een band van een tractor.

“Dit is gewoon een geval van sluikstort­en. Wat we ook veel vinden zijn stukken piepschuim die gebruikt worden op vrachtwage­ns om een transport te stabiliser­en. Misschien kan de sector hierop toezien dat dit beter bevestigd wordt.”

De gemeente Neerpelt maakte van de dag gebruik om ook de groep Mooimakers in de bloemetjes te zetten. Dit zijn vrijwillig­ers die zich ontfermen over een gebied waar ze regelmatig zwerfvuil ruimen.(gvb)

 ?? FOTO GVB ?? Naast heel wat rommel en blikjes vonden de vrijwillig­ers ook een porseleine­n wc-pot en een band van een tractor.
FOTO GVB Naast heel wat rommel en blikjes vonden de vrijwillig­ers ook een porseleine­n wc-pot en een band van een tractor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium