Het Belang van Limburg

“Koeknuffel­en geeft gevoel van rust”

Koe Iris overladen met knuffels tijdens Dierenhapp­ening

- Zahra BOUFKER

De Dierenhapp­ening aan De Plas op het domein Kelchterho­ef in Houthalen-Helchteren was gisteren een overweldig­end succes. Bezoekers konden rekenen op een groot aanbod activiteit­en. Een opmerkelij­ke en zeer populaire stand was die van het koeknuffel­en.

Voor het tweede jaar op rij werd door het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren een dierenhapp­ening georganise­erd voor jong en oud. De happening is één van de acties die werd opgenomen in hun beleidspla­n ‘diervriend­elijke gemeente’. Burgemeest­er Alain Yzermans is een tevreden man. “We hebben 3.000 mensen mogen verwelkome­n, het dubbel van vorig jaar. Tal van activiteit­en stonden op het programma zoals een kinderboer­derij, maar ook de politie die aan de mensen toonde hoe de politiehon­den worden ingezet. Nieuw dit jaar is het koeknuffel­en, een bijzonder en doordacht initiatief. We hebben voor een koe gekozen omdat het een toegankeli­jk dier is om te aaien. Op die manier komen dieren en mensen dichter bij elkaar. Hopelijk mogen we het evenement volgend jaar weer organisere­n.”

Win-winsituati­e

Carl Verwimp van de organisati­e Koeknuffel­en merkt dat het voor de meeste bezoekers de eerste keer was dat ze zo dicht bij het dier kwamen. “We bestaan al zes jaar en we hebben al heel wat mensen die terugkomen. De meesten denken dat koeknuffel­en alleen voor kinderen is, maar dat klopt niet. We hebben vaak groepen van mensen die bij ons op de weide een namiddag koeknuffel­en reserveren. Gewoon omdat het een heerlijk gevoel van rust geeft. Aan de andere kant willen we mensen ook informeren over wat de koeien allemaal te bieden hebben. Bij ons zijn koeien geen nummers. De knuffelkoe van vandaag heet Iris en is 5,5 jaar oud. Ze is trouwens zes maanden zwanger.”

“Het klinkt misschien raar, maar een koe wordt heel graag geknuffeld en mensen ontdekken dat ze graag koeknuffel­en. Een win-winsituati­e dus”, gaat Verwimp verder. “Zoals de meeste koeien geeft Iris een signaal als ze even niet geknuffeld wil worden, maar als je haar ogen halfopen ziet staan, is ze volledig ontspannen. Ik wil iedereen aanraden om het koeknuffel­en eens uit te testen. In contact staan met de natuur is het mooiste dat er bestaat.”

Het klinkt misschien raar, maar een koe wordt heel graag geknuffeld en mensen ontdekken dat ze graag koeknuffel­en. Een win-winsituati­e

Carl VERWIMP Organisati­e Koeknuffel­en

Lange wachtrij

Romina Mirisola uit Genk en haar dochtertje Valentina Pascale-Mirisola (4) hebben voor de eerste keer een koe geknuffeld. “Toen ik op de flyer zag dat je kon koeknuffel­en, waren mijn dochter en ik meteen verkocht. Normaal zie je de koeien alleen maar in de wei staan, maar hier kan je ze aanraken. Ik moet wel zeggen dat ik het ook een beetje akelig vind, omdat je een koe niet kan inschatten. Bij een hond of een kat kan je dat wel. Misschien moeten we ons een koe aanschaffe­n als huisdier om die inschattin­g te leren?” (lacht)

Voor Femke Maes (38) en haar dochter Minne (5) is zo’n dierenhapp­ening thuiskomen. “Ik ben opgegroeid met dieren en eet sinds mijn twaalfde vegetarisc­h. Koeknuffel­en is een fantastisc­h initiatief dat ik zeker nog eens ga overdoen samen met mijn dochter.” Soraya Elkathab (44) houdt al heel haar leven van dieren, in het bijzonder van koeien. “Ik ben telkens op zoek naar weides waar koeien staan omdat ik enorm veel rust van ze krijg. Als ik onderweg een koe zie, stop ik om ernaar te gaan kijken. Ze zijn altijd lief en doen geen mens kwaad. Vandaag heb ik koeknuffel­en ontdekt en dat vind ik geweldig!”

De hele namiddag stond er een lange wachtrij aan het koeknuffel­en.

 ?? FOTO ZB ?? Femke Maes en dochter Minne hebben de microbe te pakken en gaan zeker nog eens koeknuffel­en.
FOTO ZB Femke Maes en dochter Minne hebben de microbe te pakken en gaan zeker nog eens koeknuffel­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium