Het Belang van Limburg

“We helpen ze ontsnappen aan dodingssta­tions”

Baasjes van geadopteer­de Spaanse honden houden ontmoeting­sdag

- Geert VAN BAELEN

Winnende nummers:

17 - 19 - 21 - 23 - 29 - 32 - 41 - 42 - 43 44 - 46 - 47 - 49 - 50 - 55 - 58 - 62 - 64 66 - 68

De organisati­e Spaanse Honden in Nood werd achttien jaar geleden opgericht door de Truiense Fabienne Paques. Sindsdien gaf zij samen met haar team vrijwillig­ers vanuit Malaga ruim 19.000 verwaarloo­sde honden een nieuw leven bij gezinnen, hoofdzakel­ijk in België en Nederland. De adoptanten komen jaarlijks bij elkaar en afgelopen zaterdag gebeurde dit voor de eerste keer in Limburg. Een paar honderd baasjes en hun honden genoten in Lommel van een ontmoeting­sdag.

Fabienne Paques (54) verhuisde 27 jaar geleden samen met haar man Dirk naar de omgeving van Malaga in Zuid- Spanje waar ze hun beroepslev­en uitbouwden. “Op een zeker moment kwam ik er in een soort hondenverb­lijf terecht, het bleek een dodingssta­tion. Hierin laat de overheid straathond­en of gedumpte honden inslapen. De overheid heeft dit soort stations in het leven geroepen toen de overlast van straathond­en het toerisme voor de voeten liep. Toen ik dat zag, knakte er iets in mij en wou ik iets doen voor deze dieren.”

Donaties

Vanuit een asiel in Mijas vlakbij Malaga begon ze haar organisati­e Spaanse Honden in Nood uit te bouwen. “Ondertusse­n zijn we naast Nederland en België, ook actief in Denemarken, Duitsland en Oostenrijk. We hebben een netwerk van 200 vrijwillig­ers om deze Spaanse honden te helpen ontsnappen aan hun noodlot door hen een nieuwe thuis te geven.” Mensen vinden op verschille­nde manieren een dier bij hen dat ze willen adopteren. “Ze komen steeds meer naar ons in Spanje om met eigen ogen een hond kiezen, of ze maken een keuze via een website. Dan brengen we een huisbezoek om te zien of het dier op een goede plaats terechtkom­t. Als dat in orde is, wordt er een contract getekend en plannen we een vlucht.” De organisati­e leeft van donaties. Een adoptie kost 300 euro. “Met dit bedrag kunnen we nauwelijks de kosten betalen, zoals sterilisat­ie of castratie. Het zijn echte huishonden, dus geen kweekdiere­n. Ook voorzien we met dit bedrag in alle nodige vaccinatie­s. Ook een chip, paspoort en vlucht worden hiermee betaald.”

Huisbezoek

De voorbije jaren organiseer­de de organisati­e van Fabienne een ontmoeting­sdag voor haar team en de adoptanten die zich ontfermden over de dieren. Voor de eerste keer vond deze dag afgelopen zaterdag plaats in Limburg, meer bepaald in Gelderhors­ten in Lommel, waar men kon vertrekken voor wandelinge­n. David Kerfs en zijn vrouw Erika Vandormael bieden sinds eind vorig jaar een nieuwe thuis aan Tété, een hond die ze adopteerde­n via de organisati­e. Het gezin uit Peer met de tweeling Maartje en Jana kijkt tevreden terug. “Eerst hadden we in Belgische asielen ge- zocht naar een huisdier, maar daar was het aanbod middelgrot­e honden toch miniem”, stelt Kerfs. “Uiteindeli­jk kwamen we via een vriendin van Erika bij deze organisati­e terecht. Toen we op hun website een keuze hadden gemaakt, kwam een medewerkst­er eerst op huisbezoek om bijvoorbee­ld te kijken of onze tuin geschikt is en we wel genoeg tijd hebben om een hond te houden.” Sinds december maakt Tété helemaal deel uit van het gezin. “Hij is een onbekende kruising en nauwelijks een jaar en enkele maanden oud. Hij werd geboren in een roestige ijzeren ton in een geitenboer­derij, terwijl zijn verwaarloo­sde moeder aan een ketting hing. Verschrikk­elijk wat dit jonge dier al heeft meegemaakt.” Erika knikt. “Maar hij blijkt heel lief. In het begin was hij wel schuw in zijn nieuwe omgeving. Zo had hij bijvoorbee­ld schrik van stilstaand­e auto’s, maar dat is helemaal goed gekomen. We zouden hem niet meer kunnen missen.”

Toen ik een dodingssta­tion zag in Malaga knakte er iets in mij en wou ik meteen iets doen voor deze dieren Fabienne PAQUES

Organisatr­ice Spaanse Honden in Nood

 ?? FOTO GVB ?? Een paar honderd baasjes kwamen samen in Gelderhors­ten voor een wandeling met hun viervoeter­s.
FOTO GVB Een paar honderd baasjes kwamen samen in Gelderhors­ten voor een wandeling met hun viervoeter­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium