Het Belang van Limburg

Eerste bloedrode peer genoemd naar Amerikaans­e indianen

-

De eerste volledig rode peer hangt dit jaar aan de takken van fruit- en groentenex­portbedrij­f Vergro. Het bedrijf bestaat nu een halve eeuw. Dat resulteerd­e niet alleen in een bedrijfsui­tbreiding met 5.000 vierkante meter en zes laadplaats­en, maar meteen ook in een bijzondere peer: de rode vrucht kreeg de naam Red Modock, naar een indianenst­am die vroeger leefde in de regio van de Amerikaans­e ontwikkela­ar van het ras. De peer is een kruising van Red Barlet en Forelle.

grote voordelen van deze peer zijn uiteraard de dieprode kleur en bijzondere smaak. De kleur is 100 procent ongeëvenaa­rd in de fruitwerel­d. Ook het pluktijdst­ip is ideaal omdat deze na de Conference en de Doyenné valt. Daarbij is het zeer belangrijk dat de peer in de ulo-koelcellen goed bewaart”, zegt Geert Schoofs, bedrijfsle­ider van site Vergro in SintTruide­n.

Vandaag is er 13 hectare van aangeplant, waarvan 10 hectare door Vergro. Dat is goed voor een eerste oogst van 100 ton. In het najaar worden nog 25 hectare aangeplant door collega-telers die mee instappen in het conceptras Red Modoc. Boomkweker­ij Rene Nicolai levert de bomen en het fruit kan enkel als clubras via Vergro vermarkt worden.

Er is bij andere telers wel nog spra“De ke van rode peren: dat zijn meestal mutanten van de Doyenne, Sweet Sensations krijgen dan weer wat groen door hun rood. De nieuwe peer mag zich echt bloedrood noemen.

Uitbreidin­g

In mei dit jaar bereikten nv Vergro en D&G, (David & Geoffrey Bamps) - twee van de grootste fruitexpor­tbedrijven in Sint-Truiden - een overeenkom­st voor overname. Zowel het handelsbed­rijf als het fruitteelt­bedrijf kwamen daardoor voor 100 procent in handen van de groep Vergro uit Meulenbeke (WestVlaand­eren). “De overname is de beste strategisc­he keuze voor beide bedrijven. De fruitexpor­t kan enkel op lange termijn overleven als ze met alle partners kunnen blijven samenwerke­n.”

De Red Modock is daar alvast een rechtstree­ks gevolg van. Schoofs: “Met de overname komt de kennis en productie van 152 hectare hardfruit binnen in onze vestiging. Het zelf telen van fruit was voor ons nog onontgonne­n domein. Door de combinatie van fruitteelt en export naar Engeland hebben wij onze positie duidelijk versterkt.”

 ?? FOTO JCR ?? Bloedrood is de nieuwe peer van Vergro.
FOTO JCR Bloedrood is de nieuwe peer van Vergro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium