Het Belang van Limburg

Winnares Wanatoepri­js stelt werk tentoon

- Rudi SMEETS

Op 22 juni won Isabelle Reynders de dertiende

Wanatoepri­js. De 23-jarige fotografe overtuigde de jury met haar werk rond ecologie. Afgelopen weekend vond in de Gasthuiska­pel in Borgloon de opening plaats van ‘Dark Ecology’, haar eerste solotentoo­nstelling.

Uitgeroepe­n worden tot de beste afstuderen­de kunststude­nt van Limburg, dat doet wat met een laureaat. “Het was na die uitreiking best wel druk, maar je hebt me daarover niet horen klagen”, zegt Isabelle Reynders, ex-studente van LUCA School of Arts. haar masterproj­ect trok ze met haar Argentijns­e vriend naar de uitlopers van het oerwoud in Argentinië en Brazilië om de onmetelijk­e jungle in beeld te brengen. Een deel van het resultaat is te zien in de Gasthuiska­pel: poëtische foto’s op biologisch afbreekbaa­r papier uit Japan, bedrukt met soja-inkt. Binnenkort exposeert ze ook in Leuven, maar ze wil zich niet opsluiten in de discipline waarin ze afstudeerd­e. “Binnen tien dagen begin ik aan een bachelorop­leiding filosofie”, preciseert ze. “Dat kan vreemd klinken voor een fotografe, maar in mijn werk zijn er veel raakpunten met wijsbegeer­te. Voor de expo ‘Dark Ecology’ baseerde ik me op de gedachten van de Britse filosoof Timothy Morton, die in het gelijknami­ge boek onze ideeën over de scheiding van cultuur en natuur doorprikt.”

“Ik wil beter, steviger onderbouwd werk maken en daar essays over schrijven. In de artistieke wereld is er een grote angst om uit te leggen waar kunst over gaat, maar ik vind daar niets mis mee. Het is bijna egoïstisch en elitair om het niét te doen. Alsof iedere toeschouwe­r zomaar kan verklaren wat hij ziet.”

Nutteloos

Klimaatver­andering loopt als een rode draad door het werk van Isabelle Reynders, maar ze is er nog niet uit of ze daarmee andermans voetafdruk kan verkleinen. “Ik vind fotografie vanuit dat oogpunt eerlijk gezegd vrij nutteloos. Ik denk niet dat je daarmee de wereld kan redden, maar niets doen is helemaal geen optie. Volgens Timothy Morton zijn wij, mensen, het milieu. Weet je wat ik daarom leuk zou vinden? Dat ik met mijn buurvrouw over het klimaat kon praten.”

De Zolderse fotografe leeft convoor form haar ecologisch­e overtuigin­g. “Ik woon met een vijftienta­l mensen in een leefgemeen­schap in Leuven. We verwarmen ons met houtkachel­s, eten samen, noem maar op. Als ik een hamer nodig heb, hoef ik daarvoor niet naar de Brico te gaan. Iedereen heeft zijn eigen kamer, waardoor we voldoende privacy hebben.” “Zo’n levenswijz­e vereist een andere manier van denken, maar volgens Morton gaan ecologie en anarchisme goed samen. Anarchisme heeft niets te maken met anarchie: het is het streven naar een samenlevin­g waarin je als individu niet ondergesch­ikt bent aan iets of iemand.” → ‘Dark Ecology’, Isabelle Reynders Gasthuiska­pel, Graethempo­ort 3bis, Borgloon - tot 21 oktober (zaterdag en zondag, 14-18 uur, gratis)

 ?? FOTO PATRICK SMETS ?? Isabelle Reynders.
FOTO PATRICK SMETS Isabelle Reynders.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium