Het Belang van Limburg

‘Le Fidèle’ en ‘Tabula Rasa’ grote winnaars van de Ensors

-

‘Le Fidèle’ van Michaël R. Roskam en ‘Zagros’ van Sahim Omar Kalifa deelden de Ensor voor beste film, maar ‘Le Fidèle’ won nog vijf andere Ensors, terwijl ‘Zagros’ nog enkel bekroond werd voor het scenario. ‘Cargo’ van Gilles Coulier, dat met tien nominaties favoriet was, kreeg enkel een Ensor voor beste muziek.

Voor ‘Le Fidèle’ mochten Michaël R. Roskam (beste regie), Matthias Schoenaert­s (beste acteur), Geert Paredis, Kristin Van Passel, Mariel Hoevenaars (production design), Alain Dessauvage (montage) en Nicolas Karakatsan­is (cinematogr­afie) de Ensors in ontvangst nemen. ‘Tabula Rasa’ werd verkozen tot beste serie en kreeg prijzen voor beste regie en beste scenario. Peter Van den Begin en Veerle Baetens kroonden zich tot bes- te acteur en actrice. De Gentse film ‘Rabot’, in een regie van Christina Vandekerck­hove, won Beste Documentai­re. Beste Jeugdfilm ging naar ‘Rosie & Moussa’ van Dorothée Van Den Berghe. Voor het eerst was er ook een Ensor voor Internatio­nale Verdienste van het Jaar. Deze eer viel te beurt aan regisseur Jakob Verbruggen, die met zijn Amerikaans­e reeks ‘The Alienist’ een Emmy-nominatie in de wacht sleepte. ‘FC De Kampioenen 3 – Forever’ won de Box Office Prijs. Lukas Dhont kreeg de debuutprij­s voor ‘Girl’ en de Telenet Publiekspr­ijs ging naar ‘Patser’ van Adil el Arbi en Bilall Fallah.

Zaterdagav­ond waren er in het Kursaal van Oostende niet alleen Ensors voor Vlaamse films, maar voor het eerst ook voor een tv-serie: ‘Tabula Rasa’ (van Caviar en Eén) won alle vijf de prijzen. Bij de films was ‘Le Fidèle’ van Michaël R. Roskam de grote slokop.

 ?? FOTO BELGA ?? Limburgse regisseurs onder mekaar: Michaël R. Roskam krijgt zijn Ensor uit handen van Stijn Coninx.
FOTO BELGA Limburgse regisseurs onder mekaar: Michaël R. Roskam krijgt zijn Ensor uit handen van Stijn Coninx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium