Het Belang van Limburg

Terugblik op een bewogen dag: de eerste vrouw in ‘Het Journaal’

- Tom VETS

Het is nu de normaalste zaak van de wereld, maar ooit was er een tijd dat de nieuwsdien­st van de VRT uitsluiten­d een plek voor mannen was. Het Canvas-programma ‘Dank Dat U Bij Ons Was’ blikt onder meer met Monique Delvaux (79) terug op de intrede van de vrouw in ‘Het Journaal’.

“Mijn god, een vrouw… Wat moeten we daarmee doen? We kunnen ze misschien de mode laten doen.” Een herinnerin­g van Monique Delvaux, de eerste vrouwelijk­e journalist­e op de tv-nieuwsdien­st van de toenmalige BRT. Zij was al enkele jaren aan de slag op het moment dat boegbeeld Martine Tanghe haar intrede deed in 1978. Op dat ogenblik was de nieuwsdien­st een kleine, makkelijke redactie.

Oudere mensen zullen Delvaux zeker nog kennen. Met de Expo in 1958 kwam ze voor het eerst op het scherm. Daarna kreeg ze een contract als omroepster aangeboden. Tot 1971 was ze de collega van Paula Semer en Terry Van Ginderen. Maar haar echte carrière begon toen ze besliste deel te nemen aan het journalis- tenexamen. Ze had op dat ogenblik jonge kinderen, maar wou er absoluut een job bijnemen. Ze mocht uiteindeli­jk starten als eerste vrouwelijk­e journalist­e. “Ze wisten daar echt niet wat ze met mij moesten aanvangen”, blikt Delvaux terug in ‘Dank Dat U Bij Ons Was’. “Een vrouw op de nieuwsdien­st was destijds een curiosum. Bovendien was ik ook nog omroepster geweest. Wat dacht ik wel, dat ik zomaar eventjes voor journalist­je kon komen spelen?” Delvaux kreeg items over mode aangeboden, maar weigerde omdat ze meer in haar mars had. Eén van haar eerste opdrachten was een interview in het Engels. “Verbaasde blikken, natuurlijk, een omroepster die Engels sprak! Er zijn er zelfs die mij hebben gefelicite­erd, gewoon omdat ik als vrouw ook nog andere talen sprak.”

Onafhankel­ijkheid

Tot in de jaren negentig was het vaak vechten tegen politieke invloed op de journalist­en. Bert De Graeve, die in 1997 aan het roer van de Openbare Omroep kwam en ook in deze documentai­re aan het woord komt, bezorgde de journalist­en onafhankel­ijkheid. Het bedrijf werd toen flink aangepakt. Samen met een pak andere mensen werd Delvaux op haar zestigste verplicht op pensioen gestuurd. “Dat pensioen kwam net iets te vroeg. Ik ben niet in een zwart gat gevallen, zoals veel van mijn collega’s”, aldus Delvaux ooit in een interview. Wel was ze ontzettend kwaad op De Graeve. “Die zei dat hij 420 spoken aan de deur had gezet. Hij stond daar maar cowboyverh­alen af te steken over mensen die niet of nauwelijks werken, maar ik en nog vele anderen kunnen dubbel zoveel cowboyverh­alen vertellen over mensen die dag en nacht klaarstond­en voor de openbare omroep. Als ik daaraan denk, kan ik me erg kwaad maken. Niemand van die 420 mensen die voortijdig aan de deur zijn gezet, heeft een grondige evaluatie gehad. Dat blijft pijn doen.”

 ?? FOTO VRT ?? Monique Delvaux, intussen 79, in ‘Het Journaal’ in 1978.
FOTO VRT Monique Delvaux, intussen 79, in ‘Het Journaal’ in 1978.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium