Het Belang van Limburg

32 criminele illegalen vrijgelate­n uit gesloten centra

Theo Francken verweert zich na vrijlating 32 illegale criminelen uit gesloten centra

- Tex VAN BERLAER

BRUSSEL - Niet één, maar 32 uitgeproce­deerde buitenland­ers met een crimineel verleden zijn vrijgelate­n om plaats te maken voor transmigra­nten. Dat bleek gisterenav­ond uit gegevens van de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ). Staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) verdedigt, ondanks felle kritiek van oppositie én meerderhei­d, zijn beslissing om die veroordeel­de criminelen vrij te laten. “Deze mensen zijn ofwel vervroegd vrij, óf ze hebben hun straf uitgezeten. Gesloten centra zijn geen gevangenis­sen.” Volgens Francken worden alle mensen in gesloten centra veilig geacht door justitie.

BRUSSEL - Er zijn niet één maar 32 uitgeproce­deerde buitenland­ers met een crimineel verleden vrijgelate­n om plaats te maken voor transmigra­nten. Dat blijkt uit gegevens van de Dienst Vreemdelin­genzaken. Ondanks de felle kritiek van oppositie én van meerderhei­d verdedigt staatssecr­etaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) zijn beslissing om veroordeel­de criminelen vrij te laten. “Gesloten centra zijn geen gevangenis­sen.”

“We gaan alle dossiers in de loop van de dag stuk voor stuk bekijken.” Theo Francken wist gisterocht­end wat hem te doen stond. Samen met de Dienst Vreemdelin­genzaken (DVZ) zou hij uitpluizen welke uitgeproce­deerde buitenland­ers een crimineel verleden hebben. Die controle kwam er nadat onze zusterkran­t Het Nieuwsblad aan het licht had gebracht dat minstens één persoon een veroordeel­de crimineel is.

Uit die controle, die pas gisteravon­d rond was, bleek dat in totaal 202 illegalen werden vrijgelate­n. Onder wie maar liefst 32 mensen met een crimineel verleden. Volgens DVZ gaat het om personen die sowieso weinig kans maakten om te worden teruggestu­urd. Het gaat onder anderen over Eritreeërs, Algerijnen, Marokkanen en een Iranees.

“Geen gevangenis­sen”

Intussen is de communicat­ielijn van Theo Francken duidelijk: “Je kan geen omelet maken zonder eieren te breken”. Volgens de staatssecr­etaris worden alle mensen in gesloten centra veilig geacht door justitie. “Als justitie iemand een actieve bedreiging acht voor de samenlevin­g, dan komt die niet vrij”, aldus Franckens woordvoers­ter. “Deze mensen zijn ofwel vervroegd vrij, óf ze hebben hun straf uitgezeten. Gesloten centra zijn geen gevangenis­sen.” In ‘Terzake’ klonk het bondig uit de mond van de staatssecr­etaris: “Ik ben geen rechter.” Nochtans maakte Francken altijd een prioriteit van het uitwijzen van criminele illegalen. Onder zijn bewind scheert dat aantal inderdaad hoge toppen – al is bijna de helft onder hen een EU-burger. Francken houdt ook vast aan die prioriteit. “Maar de problemati­ek rond transmigra­nten was te acuut.”

“Hallucinan­t”

N-VA wijst daarnaast met een beschuldig­ende vinger naar de aanhangers van de Duitse bondskanse­lier Angela Merkel. Die zou met haar “Wir schaffen das”-uitspraak in 2015 de migratiecr­isis hebben verslechte­rd. N-VA schiet zo vooral op CD&V. Die partij is ideologisc­h verwant met de partij van Merkel en heeft haar altijd verdedigd. Oppositiep­artij sp.a noemt het “verontrust­end” dat Francken niet snel verhelderi­ng kreeg van DVZ.

CD&V en Open Vld uitten ook hevige kritiek op het vrijlaten van mensen met een criminele achtergron­d. Zo zocht Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten actief de microfoons op om de beslissing van Francken in vraag te stellen. CD&V-voorzitter Wouter Beke noemde het schouwspel “hallucinan­t”.

Dat belooft voor vrijdag. Dan trekt Francken met een voorstel naar de ministerra­ad om extra plaatsen te creëren voor transmigra­nten. CD&V lijkt alvast niet happig om hem die trofee zomaar te gunnen. De christende­mocraten vragen dat hij eerst werk maakt van de geplande plaatsen in Holsbeek en Steenokker­zeel.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Ondanks alle kritiek verdedigt Theo Francken zijn beslissing om veroordeel­de criminelen vrij te laten.
FOTO BART DEWAELE Ondanks alle kritiek verdedigt Theo Francken zijn beslissing om veroordeel­de criminelen vrij te laten.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium