Het Belang van Limburg

Bijna dubbel zoveel doden op Limburgse wegen

Aantal verkeersdo­den daalt overal behalve in Limburg

- Ruben STEEGEN

Er zijn in de eerste zes maanden van dit jaar 25 verkeersdo­den op de Limburgse wegen gevallen, elf meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Een derde van de slachtoffe­rs waren fietsers. Onze provincie is de enige in Vlaanderen waar het aantal verkeersdo­den stijgt. Op nationaal niveau valt vooral de forse toename op van het aantal verongeluk­te senioren bij ongevallen met vrachtwage­ns: dat cijfer steeg van drie naar negentien doden, zo blijkt uit de nieuwste verkeersve­iligheidsb­arometer van Vias Institute.

Eerst het goede nieuws: nooit eerder vielen er in ons land zo weinig verkeersdo­den als in de eerste zes maanden van 2018. In totaal kwamen er 191 mensen om het leven, 14 procent minder dan het jaar ervoor. Maar op de Limburgse wegen is het aantal doden bijna verdubbeld. Daarmee gaat onze provincie lijnrecht in tegen de nationale trend.

De stijging is het sterkst bij ongevallen met fietsers (vijf doden meer in Limburg), motorfiets­ers (vier doden meer) en vracht- en bestelwage­ns (zeven doden meer). Bijna een derde van alle verkeerssl­achtoffers in onze provincie zijn fietsers. Mensen die tot dertig dagen na het ongeval aan hun verwonding­en overleden, zijn niet in de cijfers meegereken­d.

Vertekend beeld

Een duidelijke verklaring voor de Limburgse stijging heeft Vias niet. “Het is moeilijk om conclusies te trekken uit provincial­e gegevens”, stelt woordvoerd­er Stef Willems. “Pas als deze stijging structuree­l wordt, zit je met een echt probleem. Maar op lange termijn zien we ook in Limburg een dalende trend. We zitten nog altijd ver onder de 35 verkeersdo­den uit 2012.”

Ook professor verkeersve­iligheid Tom Brijs van het Instituut voor Mobiliteit (IMOB) aan de UHasselt ziet niet één duidelijke verklaring. “Meer verkeersdo­den zijn uiteraard nooit positief, maar ik denk niet dat Limburg op het vlak van verkeersve­iligheid dramatisch achterloop­t. Twee of drie zware ongevallen kunnen de cijfers volledig vertekenen. Pas als deze stijging blijft terugkomen, is het duidelijk dat er iets scheelt.” Wel stipt Brijs aan dat de drukte op de Limburgse wegen de laatste jaren gevoelig is toegenomen. “Hoe meer kilometers er worden afgelegd, hoe groter de kans op ongevallen.”

Cursus voor senioren

Op nationaal niveau valt vooral de forse toename op van senioren die zijn verongeluk­t bij ongevallen met (lichte) vrachtwage­ns. De eerste helft van dit jaar lieten negentien 65-plussers het leven bij een ongeval met vrachtwage­ns, zestien meer dan vorig jaar. Het gaat dan vooral om fietsers. “Die stijging heeft twee oorzaken: er begeven zich meer senioren op de baan en tegelijk neemt ook het vrachtverk­eer nog elk jaar toe.” Vias ziet daarom heil in extra cursussen verkeersve­iligheid voor senioren. “Kinderen worden al vanaf jonge leeftijd op de risico’s van vrachtwage­ns in het verkeer gewezen. Bij veel senioren die nu met hun elektrisch­e fiets de weg opgaan, ontbreekt die kennis. Daarom pleiten wij voor opfriscurs­ussen voor 65-plussers waarin onder meer op het gevaar van de dode hoek wordt gewezen.” Veiligheid­sgedeputee­rde Ludwig Vandenhove (sp.a) is het voorstel genegen. “We starten binnenkort met een cursus elektrisch fietsen (zie hiernaast), maar misschien moeten we die wel uitbreiden naar alle fietsende senioren. Dan is er wel eerst een grondige analyse van de Limburgse cijfers nodig, zodat we precies weten waar het schoentje knelt.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Een derde van de dodelijke slachtoffe­rs op Limburgse wegen waren fietsers. Er kwamen ook vijf fietsers meer om dan vorig jaar.
FOTO TOM PALMAERS Een derde van de dodelijke slachtoffe­rs op Limburgse wegen waren fietsers. Er kwamen ook vijf fietsers meer om dan vorig jaar.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium