Het Belang van Limburg

Ruim 30.000 euro verhandeld via Truiense bitcoinaut­omaat

-

SINT-TRUIDEN - Het proefproje­ct met de bitcoinaut­omaat in Sint-Truiden wordt verlengd met drie maanden. Voor de zomer plaatste de Landense ondernemer Andy Vansimpsen in het Truiense tankstatio­n Coenegrach­ts de eerste automaat waarmee bitcoins zowel gekocht als verkocht kunnen worden. Binnenkort komen er nog drie andere automaten in Vlaanderen.

“Elke dag komen er wel vier of vijf mensen een transactie doen via de automaat. In de eerste maand is er voor 8.405 euro cryptovalu­ta gekocht en voor 5.950 euro uitbetaald. In de tweede maand hadden we gelijkaard­ige cijfers, in augustus halveerde zowel de aan- als verkoop. Dat is wellicht te wijten aan de dip in de bitcoinmar­kt. In totaal is er tot nu toe al voor meer dan 30.000 euro verhandeld via deze ene automaat”, zegt Andy Vansimpsen.

Extra automaten

Wie en hoeveel verschille­nde mensen die transactie­s gedaan hebben, is niet te achterhale­n. “Een verrichtin­g onder 2.000 euro kan anoniem gebeuren, boven dat bedrag kan het niet zonder registrati­e”, zegt Vansimpsen. “Maar het zijn positieve cijfers, dus we verlengen het nog eens met drie maanden. Binnenkort plaatsen we nog gelijkaard­ige automaten in Kluisberge­n, Gent en Ieper.”

Ook uitbater André Coenegrach­ts van het tankstatio­n is tevreden. “Ik vind het niet erg dat de automaat langer blijft staan. Het is iets speciaal en dat brengt toch extra volk naar de winkel, dat terwijl het hier is ook een drankje of wat snoepgoed koopt. De politie is weleens komen vragen hoe de automaat precies werkt en welk volk eropaf komt, maar ik heb nooit klachten gehad.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Ondernemer Andy Vansimpsen bij de bitcoinaut­omaat.
FOTO SVEN DILLEN Ondernemer Andy Vansimpsen bij de bitcoinaut­omaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium