Het Belang van Limburg

“Hoe laat is het?” vs. “Quelle heure est-il?”

Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

-

Het begon als een bevrijding. Volgens een peiling van de Europese Commissie wil 84 procent van de Europeanen af van de halfjaarli­jkse uurswitch. “Oké, weg ermee”, antwoordde­n Juncker en co. Een opluchting voor mensen zoals ik die op zondag werken en daarom twee keer per jaar hopen dat ze hun oude wekker correct hebben verzet. Probleem: de Commissie laat elke nationale regering vrij kiezen voor permanente zomertijd of wintertijd. Alsof ze wil laten uitschijne­n dat niet zíj de oorzaak is van een verdeeld Europa maar de lidstaten zelf. En inderdaad, het continent is meer dan ooit wat België al 188 jaar is: een verdeeld grondgebie­d. Wat zien we? De landen ten zuiden van België gaan voor het zomeruur. Ze situeren zich (ietsje) dichter bij de evenaar: in het koude seizoen komt de zon er vroeger op dan hier en een algemeen zomeruur zou geen al te lange obscure winterse ochtenden veroorzake­n. In het noorden, vanaf Nederland, is het anders: een algemeen zomeruur zou er in januari voor zorgen dat het pas na 10 uur licht wordt in Groningen, een ideale voedingsbo­dem voor depressivi­teit. Een meerderhei­d van de Nederlande­rs staat bijgevolg achter een algemeen winteruur, deels ook ten behoeve van hun economie: beide uurwisseli­ngen genereren immers de twee minst productiev­e weken van het jaar. Bovendien hebben onze noorderbur­en een hekel aan dat uur eerder opstaan in de zomertijd.

En de Belgen? Een nipte meerderhei­d verkiest de zomertijd. De MR van Charles Michel was trouwens al lang pro-zomeruur, met het oog op de “langere avonden”, maar ze voelt nattigheid nu Nederland richting winteruur neigt. Zouden de Vlaamse partijen – voorlopig muisstil – wel willen volgen? De premier heeft daarom aangekondi­gd dat er overleg in Beneluxver­band komt en dat de Belgische bevolking zich zal kunnen uitspreken. Hoe? Dat zegt hij er niet bij. Bij een volksraadp­leging bestaat immers het gevaar dat het noorden en het zuiden van het koninkrijk verschille­nd stemmen. Want Frankrijk – en dus de Walen – kiest voor het zomeruur. De republiek heeft dat trouwens één jaar vóór België ingevoerd, in 1976. Mensen van mijn leeftijd herinneren zich de tijd nog dat ze constant door het door de Franse zenders aangekondi­gde uur misleid werden. Dat willen we niet meer meemaken. De geschieden­is kan ons gelukkig verzoenen. België, Frankrijk en Nederland hadden voor de twee Wereldoorl­ogen de Engelse tijd. Bij elke invasie heeft het Duitse leger ons “het uur van Berlijn” (een uur later) opgelegd. Na 1945 is het zo gebleven. We leven dus nu al artificiee­l één uur later dan zou moeten. Laat ons dat niet nog verergeren door het zomeruur aan te nemen. Bovendien zou dan meteen een van de sporen van de desastreuz­e Wereldoorl­ogen verdwijnen.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium