Het Belang van Limburg

“Geen euro op zak en toch een luxeleven”

Gerecht verdenkt Jean-Pierre Van Rossem ervan in Zwitserlan­d verborgen spaarpot te hebben

- Yves BARBIEUX

KAPELLE-OP-DEN-BOS - Ex-beursgoero­e Jean-Pierre Van Rossem (73) moet eind volgende week opnieuw voor de rechter verschijne­n. Nog maar eens op verdenking van financieel gesjoemel. Zelf beweert hij dat hij financieel totaal aan de grond zit, maar het gerecht vermoedt dat Van Rossem in Zwitserlan­d een verborgen spaarpot heeft waarmee hij zich luxereizen en dure juwelen voor zijn vriendinne­n kan permittere­n.

Afgaand op het schamele appartemen­tje in Kapelle-op-den-Bos waarin Jean-Pierre Van Rossem sinds kort zijn intrek heeft genomen, is het moeilijk geloven dat de man ooit met miljoenen goochelde en er zelfs een eigen Formule 1-stal op nahield. Een rijkdom die Van Rossem te danken had aan Moneytron, een beursbeleg­gingsbedri­jf dat eindeloze winsten beloofde maar één grote fraudemach­ine bleek.

Vijf jaar cel en twintig miljoen euro schulden later heeft Van Rossem volgens het Brusselse gerecht zijn lesje nog niet geleerd. Zij het dat hij wel bescheiden­er te werk gaat. Er is geen sprake meer van ettelijke miljoenen, “slechts” van tienduizen­den euro’s. Maar toch.

Luxereisje­s

De gerechteli­jke bal ging acht jaar geleden aan het rollen toen verdacht hoge bedragen gestort werden op bankrekeni­ngen van Lyudmila Z., een vrouw van Russische origine die eerst trouwde met Van Rossem en later gewoon met hem samenwoond­e. Het geld werd cash aan het loket gestort, soms in schijven om de aandacht niet te trekken. “Gekregen van Jean-Pierre”, zei de Russische in een verhoor. Ook haar zoon zou volgens het gerecht zijn bankrekeni­ng “ten dienste” gesteld hebben voor transactie­s die eigenlijk bedoeld waren voor Van Rossem. Lyudmila had volgens het gerecht niet te klagen. Afgaand op het gebruik van kredietkaa­rten en op telefoonve­rkeer, reconstrue­erden de speurders luxereisje­s met Van Rossem naar Egypte, Miami en Rusland. Net als etentjes in sterrenres­taurants en de aankoop van een huis in Herenthout. “Waar komt al dat geld vandaan?” vraagt het gerecht zich af. “Het pensioentj­e van Van Rossem als gewezen volksverte­genwoordig­er, zelfs gekoppeld aan de uitkering die de vrouw genoot, kan zulke uitgaven niet dekken. En het koppel gaf nauwelijks inkomsten aan bij de fiscus. Waar komt die 62.000 euro vandaan die in drie jaar tijd op de persoonlij­ke rekening van Van Rossem verscheen? Er is ook een bedrag van 80.000 euro, afkomstig van een firma die op aanraden van Van Rossem door kennissen werd opgericht om handel te drijven in aardolie uit Rusland. Alleen was de licentie nep. Waar is dat geld naartoe?”

De speurders zijn ervan overtuigd dat Van Rossem in Zwitserlan­d nog altijd over een geheime spaarpot beschikt. Het geld zou een overblijfs­el zijn van de frauduleuz­e opbrengste­n van zijn Moneytron-constructi­e.

Iets wat Van Rossem ten stelligste ontkent. Zelf was hij gisteren niet bereikbaar voor commentaar. Zijn advocaat, meester Peter Callebaut, verwoordde het zo: “Het is allemaal onzin. Er is eigenlijk nauwelijks een onderzoek die naam waardig gebeurd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium