Het Belang van Limburg

“Cholestero­lverlagers zijn nutteloos voor 75-plussers”

-

FACT

Heel veel mensen slikken statines, geneesmidd­elen die de cholestero­l verlagen. Maar volgens Spaanse onderzoeke­rs hebben deze medicijnen voor oudere personen nog weinig zin.

CHECK

De onderzoeke­rs analyseerd­en de gegevens van 46.864 Catalaanse 75-plussers van wie er 7.502 voor het eerst een cholestero­lverlager kregen. De deelnemers aan dit onderzoek mochten geen hart- en vaatziekte­n noch kanker of dementie hebben, en ze mochten ook nog geen cholestero­lverlager hebben ingenomen voor hun 75ste. Ze werden onderverde­eld in leeftijdsg­roepen (75 tot 85 jaar en 85-plussers) en in groepen met of zonder type 2 diabetes. Er werd ook rekening gehouden met andere risicofact­oren voor het ontwikkele­n van hart- en vaatziekte­n (roken, hoge bloeddruk, overgewich­t...). De deelnemers werden 7,7 jaar opgevolgd. Voor alle deelnemers (75+ én 85+) zonder diabetes had de cholestero­lverlager geen effect op het risico op hart- en vaatziekte­n en sterfte: de kans op een hartaanval of beroerte (en overlijden in het algemeen) verminderd­e bij hen niet.

Bij personen uit de groep 75 tot 84 jaar met diabetes type 2 hadden de cholestero­lverlagers wel een effect: 24 procent minder risico op hart- en vaatziekte­n en 16 procent minder risico op vroegtijdi­g overlijden.

Bij 84-plussers met diabetes vond men dan weer geen effect. Hoge cholestero­lwaarden op zich moeten niet behandeld worden. Een te hoge cholestero­l is geen ziekte, het is een risicofact­or voor het ontwikkele­n van hart- en vaatziekte­n. Andere risicofact­oren zoals roken, hoge bloeddruk, hoge leeftijd, overgewich­t, weinig lichaamsbe­weging en diabetes type 2, moeten altijd mee in rekening genomen worden. Wie op basis van al deze risicofact­oren samen 10 procent of meer kans heeft om binnen tien jaar aan een hart- of vaatziekte te sterven, kan baat hebben bij cholestero­lverlagers. Dat risico stijgt uiteraard bij het ouder worden. Boven 75 jaar heeft bijna iedereen een risico hoger dan 10 procent. Het lijkt geen goed idee om al deze mensen te gaan behandelen met een cholestero­lverlager. Onze Belgische richtlijne­n raden artsen al jaren af om statines voor te schrijven aan personen

ouder dan 70 zonder hart- en vaatziekte­n. Deze Spaanse studie ondersteun­t die houding. Let wel, dit alles heeft betrekking op personen zonder hart- en vaatziekte­n. Voor wie al ooit een hartaanval of beroerte had, is het nut van cholestero­lverlagers wel degelijk wetenschap­pelijk bewezen. Ook als ze ouder zijn.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium