Het Belang van Limburg

“Verslaafd aan auto’s”

Dennis Noten, fotograaf van glimmende bolides

- Joos MEESTERS

BOCHOLT - Amper tweeënhalf was Dennis Noten uit Bocholt toen hij al feilloos automerken kon herkennen. Geen wonder dat hij op zijn 25ste zijn boterham verdient door glimmende bolides te fotografer­en. “Er is weinig in mijn leven dat niet rond auto’s draait.”

Heel wat autoliefhe­bbers zouden er een arm voor geven, maar voor Dennis Noten is het dagelijkse kost: in opdracht van autoconstr­ucteurs en automagazi­nes als AutoGids, AutoWereld en Top Gear fotografee­rt hij zowat alles op vier wielen, van een Ferrari LaFerrari op het circuit van Francorcha­mps tot een Dacia Duster in Roemenië. “Het zijn niet altijd supercars, maar ik vind dat je van elke auto een mooie foto moet kunnen maken. Al gaat dat bij een mooie auto iets gemakkelij­ker.”

Vanwaar je liefde voor auto’s?

“Die zit wel wat in de familie. Mijn nonkel en neef waren autogek. Mijzelf mag je wel autoversla­afd noemen. Ik kan niet zonder wa- gens. Ik werk de hele dag met auto’s en als ik ’s avonds klaar ben, kijk ik naar een autoprogra­mma of -filmpjes. De dag dat ik geen auto meer kan zien? Ik denk niet dat die ooit gaat komen.”

Wanneer ben je auto’s beginnen te fotografer­en?

“Mijn eerste foto’s heb ik gemaakt toen ik twaalf of dertien was. Ik ging met de trein naar Knokke om daar foto’s te maken van mooie auto’s op straat. Of ik ging met mijn camera naar events zoals de Millionair­e Fair. Daarna heb ik een tijdje foto’s gemaakt voor de organisati­e Skylimit Events op het circuit van Zolder. En op een dag belde AutoWereld of ik niet voor hen wilde werken. Op mijn negentiend­e ben ik er begonnen. Nu ben ik een van de twee hoofdfotog­rafen voor het blad.”

Zij zijn je belangrijk­ste opdrachtge­ver?

“Ik doe voor hen een drietal shoots per maand. Via die weg hebben ook de autoconstr­ucteurs me leren kennen en zo ben ik voor verschille­nde automerken beginnen te werken. En daarnaast doe ik een tweetal shoots per jaar voor het magazine Top Gear. Ik heb veel geluk gehad, want er zijn heel veel autofotogr­afen in ons land maar ik ben een van de weinigen die er hun brood mee verdienen.”

Bij jou lukt dat?

“Ik

heb

Dennis NOTEN

een mooi

maandloon, maar ik werk minstens zes dagen per week 10 uur. Het is geen nineto-five-job.”

Om een rijdende auto te fotografer­en kruip ik meestal in de kofferbak van een andere auto die ervoor rijdt

Nochtans heb je geen fotografie­opleiding gevolgd.

“Nee, ik heb het zelf geleerd. Voor mij werkt het beter om te leren uit mijn fouten dan alles in een keer voorgekauw­d te krijgen. Ik gebruik Photoshop, maar met mate. Ik ga bijvoorbee­ld niet een stilstaand­e wagen fotografer­en en achteraf de omgeving zo bewerken dat het lijkt of hij aan het rijden is. Als je beweging ziet in mijn foto’s is dat echte beweging.”

Moet je soms halsbreken­de toeren uithalen?

“Dat valt mee. Om een rijdende auto te fotografer­en kruip ik meestal in de kofferbak van een andere auto die ervoor rijdt. We rijden dan traag dus gevaarlijk is het niet. Al moet je er wel wat mee uitkijken. Op een keer moest ik voor Volvo een van hun nieuwe politiewag­ens fotografer­en. Ik heb even getwijfeld, maar uiteindeli­jk heb ik toch maar netjes vanuit het raampje gefotograf­eerd.” (lacht)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium