Het Belang van Limburg

Campus- en kermisfile­s zijn er weer

34 foutparkee­rders op de bon

- Dirk JACOBS

Maandagoch­tend was het weer erg druk op de invalswege­n naar Hasselt en in de buurt van de Elfde Liniestraa­t, waar PXL en enkele scholen van GO! Next gegroepeer­d liggen. Toch vonden zowel de politie als Hasselts schepen Habib El Ouakili (sp.a) de chaos beperkter dan andere jaren. “We hebben de opbouw van de kermis uitgesteld tot na de ochtendspi­ts en dat heeft geholpen.”

Het was lang aanschuive­n op zowat alle invalswege­n richting Hasselt maandagoch­tend. De hinder bleek zelfs voelbaar tot op de autosnelwe­g. Een keer binnen de Singel verliep alles wel opmerkelij­k vlotter. Het lijkt er toch sterk op dat wie de komende twee weken ’s morgens richting Hasseltcen­trum moet, de files er voor lief moet bijnemen. “We hebben de kermismens­en gevraagd om pas na 10 uur op te bouwen, zodat de hinder op de eerste schooldag voor de hogeschole­n en unief nog beperkt zou blijven”, zegt schepen Habib El Ouakili. “We sturen ook in de volgende dagen bij waar kan, maar dit is gewoon de moeilijkst­e verkeerskn­oop van het jaar. Wie de mogelijkhe­id heeft, kunnen we alleen aanraden te kiezen voor de fiets.”

“We hebben twee extra motards op pad gestuurd”, zegt Dorien Baens, woordvoerd­er van politie LRH. “Die hebben voortduren­d gependeld tussen de normale ‘probleempu­nten’ maar zijn eigenlijk nauwelijks of niet moeten tussenkome­n. We gaan ervan uit dat de mensen eigenlijk wel extra minuutjes hebben aangeschov­en Ook de foutparkee­rders lijken terug op de parking tussen de scholen in de Vilderstra­at. “Daar zijn maandag 34 bekeuringe­n uitgeschre­ven voor mensen die op de evacuatiew­eg stonden en dus de passage van brandweer of ziekenwage­ns daar belemmerde­n”, bevestigt Baens. “Blijkbaar blijven mensen daar parkeren, zonder te beseffen welk gevaar ze daarmee veroorzake­n.” Wie fout parkeerde, kreeg een boete van 58 euro.

maar al bij al is dat meegevalle­n.” Hasselt-kermis start volgende zaterdag en duurt acht dagen. Tegen het midden van de week erna, is de Boudewijnl­aan weer vrij en zouden de files snel weer normale proporties moeten aannemen.

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ??
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium