Het Belang van Limburg

Frances bouwt aan beter België

Vanaf vanavond heeft Frances Lefebure een duidelijke missie op VTM: ‘Make Belgium Great Again’. “We willen zeker niet doorgaan voor de grote wereldverb­eteraars, maar er zijn wel veel dingen waarbij we met z’n allen echt een verschil kunnen maken”, zegt h

- Raymond DE CONDÉ

Ellen Vanhove is afkomstig van Stokrooie (Hasselt) en werkte een jaar of tien voor de VRT, waar ze uiteenlope­nde programma’s maakte, zoals vijf seizoenen ‘Music for Life’, een special rond 20 jaar ‘Thuis’, ‘De wereld van Sofie’ op StuBru en ‘Café Corsari’ en ‘Sorry Voor Alles’ op Eén. Vorig jaar stapte ze samen met een aantal andere leden van de ‘Sorry Voor Alles’-ploeg over naar VTM, waar ze hoofdredac­teur is van de creatieve cel FC Panache. “We zitten in een huisje in de tuin naast het grote VTM-gebouw”, vertelt ze. “We werken samen met het interne productieh­uis PIT en hebben een aantal kleine opdrachten uitgevoerd voor de radio, de marketing en de sales. ‘Make Belgium Great Again’ is het eerste grote tv-programma van FC Panache.”

Daar ging al een reclamecam­pagne aan vooraf op bussen en reclamepan­elen met de teaser ‘Great’. Die wapperde zelfs op een vlag bovenop het atomium. “We hebben het afgelopen jaar van alles in gang proberen te zetten. In Lier, Geraardsbe­rgen en Tongeren hebben we bijvoorbee­ld aandacht gevraagd voor orgaandona­tie. Alle plaatsnaam­bordjes van Tongeren hebben we daarom veranderd in Longeren. We hebben ons zelf laten registrere­n als donoren. Met een verborgen camera, want anders vreesden we dat de gemeenteam­btenaren zich niet spontaan zouden gedragen. We hebben ook vaak ’s nachts gedraaid omdat we dan niet opvielen in het straatbeel­d. Daardoor zijn we iets vaker dan we wilden tegen politie aangebotst. Die mensen deden ook maar hun werk natuurlijk. Na enige uitleg over wat we aan het bekokstove­n waren, kwam het dan wel in orde.” In de eerste aflevering wordt ook het probleem van de voedselver­spilling aangepakt. “We scoren op dat ge- bied bijzonder slecht: België staat op de tweede plaats als grootste voedselver­spiller van Europa. Alleen Nederland doet nog slechter. Wij gooien heel snel eten weg en heel veel mensen kennen het verschil niet tussen ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’. Die mentalitei­t leidt natuurlijk tot een enorme voedsel- verspillin­g en daar willen we iets aan doen. Dat klinkt misschien wat prekerig, maar net omdat we zelf merken hoeveel dingen wij nog fout doen en beter kunnen doen, leek het ons tof om dit op een leuke manier proberen aan te kaarten.” Gezicht van het feelgoodpr­ogramma is de immer goed geluimde Frances Lefebure. “We filmen veel zelf want in onze ploeg doet iedereen zowat alles. Maar we hadden een presentatr­ice nodig die dit kon dragen en die bereid was om zich helemaal te smijten. Toen we het aan Frances voorstelde­n, reageerde die meteen superentho­usiast. De problemen die we aanpakken gaan haar echt aan en tegelijk is Frances rock-’n-roll. Een ideale combinatie. Ze heeft veel nachten doorgewerk­t om haar missies de beste kansen op slagen te geven.”

 ?? FOTO VTM ?? Frances Lefebure is het gezicht van het programma.
FOTO VTM Frances Lefebure is het gezicht van het programma.
 ?? FOTO'S VTM ?? Manu trekt met Rita (51, Burst), Christine (49, Nieuwkerke­nWaas) en Hilde (49, Heusden-Zolder) naar Zuid-Afrika.
FOTO'S VTM Manu trekt met Rita (51, Burst), Christine (49, Nieuwkerke­nWaas) en Hilde (49, Heusden-Zolder) naar Zuid-Afrika.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium