Het Belang van Limburg

Liesbeth Van der Auwera: “Ik kan niet zo goed kiezen met wie ik in zee ga”

Vandaag: Bree Morgen: Peer

-

Alle partijen willen de parkeerpla­atsen in het centrum van Bree maximaal behouden. CD&V, N-VA en BROS gaan in de toekomst wel iets meer richting autoluw centrum, waar op termijn parkings kunnen sneuvelen omdat er in het centrum minder auto’s zullen rijden. Voor Verjonging is elke parkeerpla­ats in het centrum heilig.

Herinricht­en centrum

1

De werken aan de kleine ring zijn de voorbode van de herinricht­ing van het centrum. Vooral het parkeerbel­eid is een heikel punt. Moeten er straks in het centrum meer of minder parking komen? Er klinkt ook kritiek over de huidige werken.

“Er is wel degelijk overleg over de kleine ring en er zijn niet veel problemen”, meent burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V). “Dat er nu veel parkeerpla­atsen zijn, heeft te maken met de werken die in fasen worden uitgevoerd. Voor het centrum ligt een ontwerp op tafel, een sfeerbeeld dat nog niet af is. Eind september moet dat klaar zijn.”

Jos Drykoninge­n (Vernieuwin­g): “Waar iets verandert, is er altijd gemor. Maar het circulatie­plan tussen de kleine en grote ring moet wel worden bijgestuur­d. En de kleine ring moet dadelijk worden afgewerkt.”

Mario Knippenber­g (N-VA): “We moeten wachten op de riolerings­subsidies van de hogere overheid. Dat zijn te grote bedragen die we zelf niet kunnen voorschiet­en.” Het gerucht wil dat er straks in het centrum 60 procent minder parkeerpla­atsen zullen zijn. Jacques Leten (BROS) noemt de ongerusthe­id voorbarig. “De plannen zijn nog niet klaar, ik weet niet waar men dat cijfer haalt. Wij kiezen wel voor een autoluw centrum waar de fietser voorrang krijgt.” Marie-Jeanne Savelkoul (Verjonging) trekt de kar van de middenstan­d. “Als er een hele hoop parkings sneuvelen, is het niet meer dan normaal dat de mensen in op- Yves LAMBRIX, Guy THUWIS en Patrick BREBELS stand komen. De parking op de kleine ring is trouwens gevaarlijk aangelegd.” De dissidente schepen Rik Hertogs (VCD) treedt haar bij. “Er wordt niet altijd goed geluisterd. En als het centrum autoluw wordt, zijn er nog extra parkings nodig op de ring. We moeten ervoor zorgen dat men in het centrum kan blijven parkeren.” Van der Auwera wijst op de vier principes die voor haar cruciaal zijn: “Het ontwerp voor het centrum moet een mix zijn voor iedereen. We gaan voor parkeerpla­atsen en stallingen voor fietsen. Op het stukje van de Markt tot iets voorbij het stadhuis komt een evenemente­nzone waar een zestal parkeerpla­atsen sneuvelen. Op de Hoogstraat gaan we voor een standstill van terrassen zodat er geen parkeerpla­atsen meer worden ingenomen. In elke straat komen shop & go-parkings waar je een half uur kunt parkeren.” “Ik ben bang dat er weinig rekening is gehouden met de mening van de middenstan­d”, reageert Savelkoul. “Wij willen zoveel als mogelijk parkeerpla­atsen behou- den. Kortparkee­rders moeten met sensoren gecontrole­erd worden zodat de mensen hun schijf niet meer kunnen verzetten.” Knippenber­g: “Ik denk dat ons principe heel flexibel is. Dat is ook nodig want de mensen van Gecoro voorspelle­n in de toekomst veel minder auto’s in het centrum. Dan kunnen we parkings vervangen door groen.” “In het ontwerp is ook veel aandacht voor groen”, knikt Leten.

Nog dit: geen enkele partij kiest voor betaald bovengrond­s parkeren. Alleen de ondergrond­se parking aan het Vrijthof blijft betalend.

Schuldenbe­rg

2

Bree was in 2012 met een schuld van 2.300 euro per inwoner schuldenka­mpioen in Limburg. Door belastingv­erhogingen, besparinge­n en verkoop van openbaar domein is de schuld nu afgebouwd tot 1.600 euro, maar de oppositie betwist de cijfers.

“De belastingv­erhoging is goed voor 6 miljoen extra en geen 11 miljoen”, begint Van der Auwera. “Bovendien zijn we de onroerende voorheffin­g terug aan het afbouwen en hebben we de dienstenbe­lasting afgeschaft.”

“Volgens de schepen van Financien bedraagt de schuldenla­st 2.033 euro per inwoner”, aldus Savelkoul. “Klopt niet”, volgens Van der Auwera, “want daar zit ook het AGB bij. Als wij het hebben over schuld, gaat het over stad en OCMW.”

“De financiële toekomst is opmerkelij­k verbeterd”, zegt Knippenber­g. “Er zijn in 2012 trouwens nog een reeks beloftes gedaan die in geen enkele meerjarenb­egroting terug te vinden zijn.” “We moeten een kerntakend­ebat houden, wat doen we wel of niet, om te zorgen dat de schuldenla­st uit de knipperlic­htzone te halen”, vindt Drykoninge­n.

“Er is in Bree iets te weinig opgelet”, weet Hertogs. “Ik ben al blij als we eindigen waar we gestart zijn.”

“Het is klaar en duidelijk dat de schuldgraa­d is gezakt tot 1.550 euro per inwoner”, stelt Van der Auwera. “En we gaan dat gezond beleid voortzette­n zonder de belastinge­n te verhogen”, belooft Leten. Met de financiële toestand van het AGB is de Breeënaar wel voorgeloge­n volgens Hertogs. “In plaats van plus 50.000 euro, had het AGB een min van 1 miljoen euro. Daarnaast komen ook de pensioenla­sten op ons af. We moeten heel goed opletten.”

“Ik kan niet zo goed kiezen

want ik ga graag met verschille­nde partners in zee”

Liiesbetth Van derr Auwerra((CD&V))

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Vlnr. Jos Drykoninge­n (Vernieuwin­g), Marie-Jeanne Savelkoul (Verjonging) en Rik Hertogs (VCD). Aan de rechterkan­t vlnr. Jacques Leten (BROS), Liesbeth Van der Auwera (CD&V) en Mario Knippenber­g (N-VA).
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Vlnr. Jos Drykoninge­n (Vernieuwin­g), Marie-Jeanne Savelkoul (Verjonging) en Rik Hertogs (VCD). Aan de rechterkan­t vlnr. Jacques Leten (BROS), Liesbeth Van der Auwera (CD&V) en Mario Knippenber­g (N-VA).
 ??  ??
 ??  ?? Lees meer over het debatop www.hbvl.be/hetdebat Bekijk om 18u30 het portret van Peer op TVL
Lees meer over het debatop www.hbvl.be/hetdebat Bekijk om 18u30 het portret van Peer op TVL
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium