Het Belang van Limburg

In 15.000 woningen staat meer dan één kamer leeg

-

GENK - In Vlaanderen waren er eind vorig jaar 15.052 van de 154.000 sociale woningen onderbezet. Dat betekent dat de huurders meer dan één slaapkamer niet gebruiken. Zij krijgen van de sociale woningmaat­schappijen deze huurders vragen om te verhuizen naar een kleinere woning. Weigeren ze, dan betalen ze 30 euro per maand per lege kamer.

Sociale huisvestin­gsmaatscha­ppij Nieuw Dak in Genk heeft al 280 bewoners aangeschre­ven die ongebruikt­e kamers hebben. Bij de Kantonnale bouwmaatsc­happij van Beringen gaat het om 152 huurders. “Wij hebben 142 huurders die meer dan één slaapkamer niet gebruiken”, zegt Georges Feucht van Nieuw SintTruide­n. “Maar aangezien we 250 woningen aan het renoveren zijn, kunnen we dat combineren. Mensen moeten tijdens de renovatie uit hun huis. Daarna zijn er sommigen die al liever naar een kleiner appartemen­t trekken. Zo’n appartemen­t is wel vaak duurder, omdat het nieuwer is en omdat je ook nog met gezamenlij­ke kosten zit. We kunnen mensen niet zomaar een kleinere woning aanbieden voor dezelfde prijs.”

“We zijn tegen die verplichte verhuizing”, zegt Joy Verstichel­e van het Vlaams Huurderspl­atform. “Je kan ook al veel bereiken als je mensen vraagt of ze vrijwillig naar een kleinere woning willen gaan. In Leuven hebben ze zo 50 procent van de onderbezet­ting opgelost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium