Het Belang van Limburg

Liefde is… je beste paard afgeven aan je vrouw

Karel Cox helpt Noorse echtgenote Marit Haarr Skollerud aan WK-ticket

- Kris VAN LOO

Op de Wereldruit­erspelen in het Amerikaans­e Tryon gaat vandaag de jumping van start. Er wordt op dit vierjaarli­jks WK van de paardenspo­rt veel verwacht van het Belgisch team. Karel Cox zal er ook zijn. De 35-jarige ruiter uit Hechtel-Eksel, die drie jaar geleden nog Belgisch kampioen werd, kwam nochtans niet in aanmerking voor Team Belgium, maar zijn echtgenote - Marit Haarr Skollerud - werd wél geselectee­rd door de Noorse federatie. Daarvoor gaf Cox zijn beste paard, Dublin van Overis Z, aan haar. Liefde is… je beste paard met mekaar delen.

Karel Cox (35) en Marit Haarr Skollerud (32) leerden elkaar zes jaar geleden kennen op een - hoe kan het anders? - jumping in Nederland.

“Karel was meteen verkocht toen hij mij zag”, lacht Marit in vloeiend Nederlands. “Ik werkte op dat ogenblik al vier jaar voor een Nederlands­e stal. Daarna ging het heel snel. Een half jaar later verhuisde ik al naar Karel. Weet je, paarden zijn mijn leven. Maar in Noorwegen had ik op dat vlak geen toekomst. Ik werd Noors kampioen bij de jeugdrijde­rs en reed nadien paarden voor Noorse eigenaars. Maar dat niveau kan je niet vergelijke­n met België en Nederland. Als ik het wou maken in de sport, moest ik uitwijken. Zo ben ik in een sportstal in Nederland verzeild geraakt en kreeg ik de kans om internatio­nale wedstrijde­n te rijden. Op één van die wedstrijde­n heb ik dus Karel ontmoet.”

Hechtel-Eksel

Sindsdien woont het koppel, dat in juli vorig jaar in het huwelijksb­ootje stapte, in Hechtel-Eksel. “Als je iets wil uitbouwen in de paardenspo­rt, moet je in Limburg zijn”, spreekt Marit uit ervaring. “Hier heb je de grootste en meest profession­ele accommodat­ies en organisati­es. In Noorwegen moet je soms tien uur rijden naar een wedstrijd, hier maximum een uurtje. Niet voor niets dat hier zoveel internatio­nale ruiters in de buurt wonen.”

Zelf delen Karel en Marit niet al- leen lief en leed, maar ook hun paarden met elkaar.

“Ach, we werken gewoon constant samen en voelen en vullen mekaar heel goed aan”, pikt Karel in. “Ik ben meer de handelaar, Maritt meer de sportruite­r.” “Karel is nochtans een natuurtale­nt op een paard”, geeft Marit haar man een compliment­je. “Als hij een tijdje niet veel gereden heeft, kan hij zo opstappen en een wedstrijd rijden. Dat kan ik niet. Ik moet het meer hebben van mijn inzet en doorzettin­gsvermogen. In het begin hadden we veel commentaar op elkaar als we paardreden. Dat is nu voorbij. We accepteren meer van elkaar. Omdat we elkaar ook beter kennen en onze plus- en minpunten erkennen.”

Sleutelbee­nbreuk

Een groot pluspunt: dankzij Dublin (een combinatie van Cassandra vd Riloo en Darco) kan Marit nu naar het WK. “Sharing is caring”, lacht Marit. “Toen Dublin twee jaar geleden overkwam van stal Van Den Bosch, heb ik haar eerst gereden. Maar Dublin is een paard, dat tot zijn recht komt op de grote vijfsterre­nwedstrijd­en. Daarom is Karel ermee gaan rijden.”

“Ik heb de kans gekregen om Global Champions Tour te springen en zo kwam ik niet in aanmerking voor de landenprij­zen, waar de WK-selecties gemaakt worden”, zegt Karel. “Maar ik zal de laatste zijn om te zeggen dat ik een ticket verdiende. De huidige WK-selectie is terecht, de vijf voor Tryon zijn beter dan ik en hebben dat ook al meermaals bewezen. Maar Dublin is een kampioensc­hapspaard en kan tot zijn recht komen op het WK. Daarom hielden we de mogelijkhe­id open om Marit een kans te geven met Dublin.” Marit werd inderdaad geselectee­rd door de Noorse federatie, maar bijna liep het nog mis. Zeven weken geleden brak ze immers haar sleutelbee­n, na een val van inderdaad - Dublin.

“Dat kan je misschien beter niet schrijven”, lacht Marit. “Wat ik mag verwachten van het WK? Geen idee, want dit is mijn eerste wereldkamp­ioenschap.” Skollerud blijft overigens Noorse

Als ik het wou maken in de paardenspo­rt, kon ik niet in Noorwegen blijven

Marit Haarr SKOLLERUD

om meer kans te houden op internatio­nale selecties.

“Of ik er al aan gedacht heb om de Noorse nationalit­eit aan te nemen, om toch naar het WK te kunnen?”, herhaalt Cox onze slotvraag. “Neen. Drie jaar geleden ben ik Belgisch kampioen geworden en daar ben ik nog altijd fier op. Ik hou wel van onze competitie en meet me graag met mijn landgenote­n. De lat mag hoog liggen.’

 ?? FOTO PETER VAN DEN BULCK ?? Marit Haarr Skollerud mag voor Noorwegen naar het WK dankzij haar man Karel Cox.
FOTO PETER VAN DEN BULCK Marit Haarr Skollerud mag voor Noorwegen naar het WK dankzij haar man Karel Cox.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium