Het Belang van Limburg

Dorpsplein eind 2019 klaar

Inwoners krijgen inspraak in definitief ontwerp

- Geert VANLOFFELT

Nu de eerste fase van de centrumver­nieuwing van start is gegaan, wordt er in het centrum van As ook werk gemaakt van de inrichting van het openbaar domein. De werkgroep centrumver­nieuwing, met vertegenwo­ordigers uit alle gemeenteli­jke adviesrade­n, komt met een voorontwer­p dat van het dorpsplein weer een echte ontmoeting­splek moet maken. Na de verkiezing­en mogen alle inwoners van de gemeente mee beslissen over het definitiev­e ontwerp.

In de Dorpsstraa­t wordt de eerste fase van de centrumver­nieuwing stilaan zichtbaar. Nu de fundamente­n van de eerste fase met wooneenhed­en en bibliothee­k zijn uitgegrave­n, wordt er ook werk gemaakt van de inrichting van het kerkplein. “Veel inwoners vreesden dat het bestaande dorpsplein plaats moest maken voor de centrumver­nieuwing, maar niets is minder waar”, zegt burgemeest­er Tom Seurs (Voluit). “Met 48 nieuwe wooneenhed­en en 1.000 m2 handelsrui­mte zal het uitzicht van het centrum inderdaad grondig veranderen, maar er komt ook een nieuw dorpsplein dat voluit de kaart trekt van het vereniging­sleven.”

Evenemente­n

Het plan dat nu voorligt, kwam tot stand na overleg met de werkhebben.” groep centrumver­nieuwing, waarin telkens twee leden van alle gemeenteli­jke adviesrade­n en andere betrokken partijen hun zegje konden doen. “Het plein met een oppervlakt­e van 50 are, zal reiken tot aan de gevels van de huizen in de Dorpsstraa­t”, verduideli­jkt burgemeest­er Seurs. “Het doorgaand verkeer krijgt hierbij de indruk over het dorpsplein te rijden en dat moet een vertragend effect Er wordt ook een nieuwe parking aangelegd, maar het plein zelf zal enkel toegankeli­jk zijn voor de zwakke weggebruik­ers. De ruimte langs het bibliothee­kgebouw zal het actieve deel vormen van het dorpsplein waar de wekelijkse markt, kerstmarkt, kermis en andere evenemente­n kunnen plaatsvind­en. Aansluiten­d is er een centrale verharde ruimte die multi-inzetbaar zal zijn. Ook het herdenking­smonument voor de inwoners van As die omkwamen in de Eerste en Tweede Wereldoorl­og, krijgt weer een centrale plaats op het plein.

“Het voorontwer­p dat nu klaarligt, wordt na de verkiezing­en tijdens inspraakmo­menten aan de inwoners voorgelegd”, vervolgt Seurs. “Eind dit jaar moet er een definitief plan zijn zodat er eind 2019 de eerste activiteit­en kunnen plaatsvind­en.”

Het plein zal reiken tot aan de gevels van de huizen in de Dorpsstraa­t. Het verkeer krijgt zo de indruk over het plein te rijden, wat vertragend werkt

Tom SEURS Burgemeest­er

 ?? FOTO HBVL ?? Het plein met een oppervlakt­e van 50 are, zal reiken tot aan de gevels van de huizen in de Dorpsstraa­t.
FOTO HBVL Het plein met een oppervlakt­e van 50 are, zal reiken tot aan de gevels van de huizen in de Dorpsstraa­t.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium