Het Belang van Limburg

“Technologi­e biedt zeker mogelijkhe­den”

MOBILITEIT­SEXPERT TOM BRIJS (UHASSELT)

-

HASSELT - Mobiliteit­sexpert Tom Brijs (UHasselt) vindt de voorstelle­n van CD&V zinvol. “De huidige technologi­e biedt zeker mogelijkhe­den om de pijnpunten in het verkeer aan te pakken, maar de prijs is vandaag wel nog redelijk hoog. Er zou locatie per locatie bekeken moeten worden waar camera’s zin hebben.”

“Er zijn vandaag in Vlaanderen heel wat gemeentewe­gen die vroeger gewestwege­n waren, maar in de loop der jaren verlaagd zijn in categorie. Het zijn vaak doorgaande wegen waar vroeger 70 mocht worden gereden en nu nog maar 50, terwijl de infrastruc­tuur daar niet aan is aangepast. Op dit soort wegen heeft het zeker zin om trajectcon­troles te organisere­n. De huidige ANPR-camera’s voor nummerplaa­therkennin­g kunnen daarbij helpen, want ze hebben meer toepassing­en dan alleen criminalit­eitsbestri­jding.” “Trajectcon­troles worden door burgers ook beter aanvaard dan flitspalen, die slechts een momentopna­me maken”, zegt Brijs. “Er hangt wel een kostprijs aan vast. Per locatie gaat het al snel om 80.000 tot 100.000 euro. Daar staan wel heel wat baten tegenover. De snelheid wordt er homogener, waardoor niet de doorstromi­ng verbetert, maar ook de verkeersve­iligheid erop vooruit gaat. Uit onderzoek blijkt dat het aantal ongevallen met 30 procent wordt teruggedro­ngen. Het aantal ongevallen met zwaargewon­den of doden vermindert zelfs met de helft. Voorwaarde is wel dat het traject minimum 1,5 km lang is, best niet te veel kruispunte­n telt om sluipverke­er te vermijden en de snelheidsl­imiet op het hele traject hetzelfde is. In ons land kan er namelijk nog altijd niet beboet worden op basis van gemiddelde snelheid.”

Waterbedef­fect

“Dit soort camera’s ook inzetten voor andere toepassing­en, zoals het vermijden van sluipverke­er of zwaar vervoer, is zeker een optie. Maar nu meteen de ganse gemeente vol te zetten met camera’s, dat is ook een brug te ver. De kostprijs ligt daar nog altijd te hoog voor. Er zou best locatie per locatie bekeken worden waar camera’s zin hebben. Deze technologi­e biedt de mogelijkhe­id om pijnpunten in het verkeer aan te pakken, maar we moeten ook vermijden dat één gemeente een verbod zou invoeren, waardoor een waterbedef­fect ontstaat en het probleem zich verplaatst naar de andere gemeente. Daar heeft niemand iets aan.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium