Het Belang van Limburg

“Veiligheid boven alles”

- Marc TRUYERS

De wedstrijd tussen Bilzen-Waltwilder en Lyra-Lierse in 3AMA vindt dan uiteindeli­jk toch niet plaats dit weekend. De Belgische voetbalbon­d had eerder een negatief advies gegeven om de wedstrijd te verplaatse­n naar 31 oktober, zodat er zaterdagav­ond normaliter moest worden gevoetbald in Waltwilder, maar dat was zonder burgemeest­er Frieda Brepoels gerekend. “Na een ongunstig advies van de politie omtrent de veiligheid heb ik een besluit getekend dat de wedstrijd niet mag doorgaan”, zegt de Bilzerse politica.

Door de onverwacht lange duur van de aanleg van het kunstgrasv­eld in Bilzen zag de fusieclub zich genoodzaak­t om de eerste thuiswedst­rijden van de competitie in Waltwilder te laten doorgaan. De eerste match tegen Wellen op 9 september leverde geen problemen op, maar met de komst van LyraLierse naar de verouderde accommodat­ie in Waltwilder was dat een ander paar mouwen. De Antwerpse fusieclub liep al tegen een boete aan van 2.500 euro wegens onregelmat­igheden in de eerste wedstrijd op het veld van Betekom. “De mensen van Lyra-Lierse waren al een kijkje komen nemen in Waltwilder. De wedstrijde­n omruilen was voor hen geen optie, omdat ze hun veld delen met derdeprovi­ncialer Rita Berlaar. Ze stelden voor om een andere datum te zoeken, zodat de wedstrijd in Bilzen kon plaatsvind­en”, aldus voorzitter Johny Castermans. 31 oktober kwam uit de bus, maar tegen de verwachtin­gen van beide partijen in, keurde de voetbalbon­d deze datum af.

“Hun argument was dat ze geen wedstrijde­n naar achter op de kalender willen verschuive­n”, vult GC Chris Goevaerts aan. De politie van Bilzen was er niet gerust in en leverde deze week een ongunstig advies af. “Tien procent van hun supporters­schare vormt een risico, waardoor er een aparte zone moest worden afgebakend. Dat was in Waltwilder niet mogelijk. Er konden ook geen gescheiden toegangswe­gen worden voorzien. Daarom restte er mij geen andere optie dan deze wedstrijd te verbieden”, verduideli­jkt burgemeest­er Brepoels.

Straks laatste in de stand?

“De enig juiste beslissing”, is preses Castermans opgelucht. “Want veiligheid staat boven alles en die kunnen we bij deze omstandigh­eden in Waltwilder niet garanderen maar wél in Bilzen. Het is nu nog niet helemaal zeker, maar wellicht wordt de wedstrijd op 31 oktober in Bilzen gespeeld.”

Er wordt dit weekend een extra training ingelast, maar om een sparringpa­rtner te vinden, was het te kort dag. “Niet ideaal natuurlijk dat we twee weken zonder wedstrijd zitten. Als de andere resultaten dit weekeinde voor ons een beetje tegenvalle­n, kunnen we maandag zelfs op de laatste plaats belanden”, besluit Castermans.

Na een ongunstig advies van de politie heb ik die knoop doorgehakt

Frieda BREPOELS

Burgemeest­er

 ?? Foto SVEN DILLEN ?? Voorzitter Castermans is gelukkig met de beslissing van de burgemeest­er.
Foto SVEN DILLEN Voorzitter Castermans is gelukkig met de beslissing van de burgemeest­er.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium