Het Belang van Limburg

Meer vuurwerk naast dan op de kermis

- Dirk JACOBS

Zaterdagav­ond werd Hasselt kermis voor de eerste keer geopend met geluidsarm vuurwerk. Tegelijk bracht de start van de kermis ook politiek vuurwerk met zich mee: Marc Schepers (Roodgroen+) en Steven Vandeput (N-VA) stelden voor om de kermis volgend jaar van plaats te veranderen en te verhuizen naar de binnenstad. De eerste keer dat Hasselt kermis geopend werd met geluidsarm vuurwerk leverde op z’n zachts gezegd verdeelde reacties op bij de paar duizend mensen die toch de regenbuien trotseerde­n. “Dit trekt op niets, ik ben beschaamd dat ik gasten bij had. Andere jaren ben ik fier op ons vuurwerk. De muziek stond zo luid dat er nauwelijks iets van het vuurwerk hoorbaar was”, zegt Rita Vangeneugd­en. “Ofwel doe je een echt vuurwerk, ofwel niets. Maar dit slaat nergens op”, vond Piet Vandamme. “Ik ben super blij met dit vuurwerk”, zegt Fons Yzermans, die elke avond in de buurt een wandeling met zijn honden maakt en dat ook nu eens wilde proberen. “Mijn honden hebben op een normale manier gereageerd.” Er is in elk geval nog een flinke beperking in het kleurenpal­et en vooral in de hoogte die de geluidsarm­e vuurpijlen bereiken. Gelukkig was er nog een brede waaier van vuur tegen de in aanbouw zijnde woonblokke­n van Quartier Bleu. De nieuwkomer verdient alleszins een eerlijke tweede kans, maar tradities doorbreken, is en blijft altijd riskant.

Kermis in de binnenstad

De start van de kermis bracht ook flink wat politiek vuurwerk met zich mee. Want zowel lijsttrekk­ers van Roodgroen+ Marc Schepers als zijn N-VA-collega Steven Vandeput willen de kermis zelf terug in de binnenstad. Al wil Schepers eerder alle pleinen in de stad deel laten uitmaken van de kermissfee­r en ziet Vandeput vooral heil in de herlocatie naar het grote evenemente­nplein, tegen de cafés van het Dusartplei­n aan, met enkele uitlopers richting binnenstad. Hoe dan ook, de huidige opstelling kreeg dit weekend de wind van voren. Het Dusartplei­n kon nog gesmaakt worden, maar de Boudewijnl­aan was één matte bedoening. Die eindigt dan uiteindeli­jk met meer dan 100 meter woonwagens, ook al was er de afspraak dat die daar geen plaats meer zouden hebben. “Dat klopt, maar de alternatie­ve opstelling op de Grenslandh­allenparki­ng kon dit jaar niet”, zegt schepen Gerald Corthouts (CD&V). “Als belangrijk­e toegang tot de kermis is dit inderdaad geen fraai zicht. Er moet tegen volgend jaar een andere, definitiev­e, oplossing gevonden worden voor de woonwagens van de kermisreiz­igers.”

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De reacties op het eerste geluidsarm­e vuurwerk bij de opening van Hasselt kermis waren verdeeld.
FOTO RAYMOND LEMMENS De reacties op het eerste geluidsarm­e vuurwerk bij de opening van Hasselt kermis waren verdeeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium