Het Belang van Limburg

Studie prof UHasselt

2.700 mensen sterven te vroeg door dieseluits­toot

- Caroline VANDENREYT

HASSELT - In Europa zijn in een jaar tijd 2.700 mensen te vroeg gestorven door de uitstoot van dieselauto’s. Zo’n 1.900 overlijden­s konden voorkomen worden als alle wagens presteren zoals de beste in de test. Dat stellen onderzoeke­rs van de Amerikaans­e universite­it MIT en professor Robert Malina van UHasselt in hun nieuwste onderzoek. In België gaat het maar om 49 vroegtijdi­ge overlijden­s, omdat wij onze vervuilde lucht letterlijk ‘exporteren’ naar buurlanden Duitsland en Frankrijk.

Belangrijk­e conclusie in het onderzoek: zo’n 1.900 van de 2.700 overlijden­s aan longziekte­s, kanker, beroertes en hartfalen in Europa konden voorkomen worden als alle wagens presteren zoals de beste in de test (maar nog altijd hoger dan de labo-norm). “Ons eerste onderzoek naar de gezondheid­srisico’s van dieseluits­toot - zogenaamde NOx of stikstofdi­oxines - was er in september 2015 in de VS, niet lang nadat het nieuws losbarstte over de sjoemelsof­tware in de auto’s van Volkswagen”, vertelt professor Robert Malina van Universite­it Hasselt. “Dat was met collega’s van Harvard, ik werkte zelf toen nog aan het MIT.”

Maar nu zijn jullie vroegtijdi­ge overlijden­s in Europa gaan onderzoeke­n. En voor zowat alle autoproduc­enten?

“Een jaar na dat eerste onderzoek hebben we hetzelfde bekeken voor Duitsland. Maar we wisten intussen dat het niet alleen opging voor VW, dat er een probleem was met de testresult­aten van veel autoproduc­enten. VW Group heeft toegegeven dat ze effectief gesjoemeld hebben, maar het was ook legaal mogelijk om lagere normen op labotesten te hebben dan de werkelijke uitstoot op de baan. Het is niet bedriegen, maar wel liberaal omspringen met de normen. Waarom heel Europa voor ons nieuw onderzoek? Omdat hier 40 procent met een dieselwage­n rijdt, in de VS ligt dat veel lager.”

Hoe kan je de normen omzeilen zonder te bedriegen?

“De regelgevin­g is zeer flexibel. Spelen met het systeem, heet het. Wij wilden natuurlijk ook onderzoeke­n of het wél mogelijk is om zo dicht mogelijk bij de uitstootno­rm auto’s te produceren. Want bijna iedereen zit er flink boven. Misschien betekende dit dat het echt niet kon. Maar dat blijkt niet. Dat is een van de belangrijk­ste conclusies van ons onderzoek.”

Ik denk dat de gemiddelde mens vooral dat cijfer van 1.900 vermijdbar­e overlijden­s belangrijk vindt?

“In 2015 zouden er door die NOx-uitstoot 2.700 mensen vroegtijdi­g gestorven zijn in Europa, aan longziekte­s als COPD, kanker en hart- en vaatziekte­s. Daarvan konden er 1.900 verme- den worden. Als alle auto’s presteren volgens de normen van de beste wagens.”

De cijfers voor Duitsland lijken dramatisch. Die voor België vallen mee. Maar blijkbaar vergiftige­n we onze buren?

“Niet zo veel vervuiling raakt hier vanuit andere landen, omdat de wind meestal vanaf de kust waait. Daarnaast, een stuk minder positief, is onze lucht al zo vervuild dat je een soort van verzadigin­g krijgt. Datzelfde geldt ook voor Nederland. We exporteren dus de vervuiling naar onze buurlanden. Duitsland zit bijvoorbee­ld aan 900 overlijden­s, twee derde daarvan is ‘geïmportee­rd’ door de ligging middenin Europa. Dit bewijst dat je dit echt niet land per land kan oplossen.”

Maar wie presteert dan het slechtst?

“We hebben onder meer gekeken naar voortijdig overlijden en gereden kilometers per voertuig. En daar komen GM en Renault als slechtste uit en niet VW. Renault zit aan 33 vroegtijdi­ge overlijden­s per 10 miljard kilometers, voor GM is dat 36. VW zit maar aan 15. In een andere berekening bekijken we het aantal vroegtijdi­ge doden per miljoen wagens van dat merk op de baan. Bij VW zit je dan aan 32, Renault gaat naar 58 en voor GM kwamen we aan 52.”

Vreemd genoeg presteren trucks gemiddeld beter dan auto’s: omdat daar in de brandstof ‘AdBlue’ wordt toegevoegd om de stikstofdi­oxines te beperken. Professor Robert Malina

UHasselt

Is er een merk dat niet met de regels ‘speelt’?

“Ze zitten allemaal hoger dan de norm, maar de best presterend­e is BMW met 4,6 voortijdig­e doden op 10 miljard kilometers. Maar voor alle duidelijkh­eid: we beschuldig­en niemand van gesjoemel. Ze werken volgens de regels. Alleen kunnen die te los geinterpre­teerd worden.”

Als het mogelijk is om dichtbij de norm te zitten, waarom doen automerken er dan niet de moeite voor?

“Ik denk dat het onder meer te maken heeft met performanc­e, klanten willen een wagen die sterk presteert. Prijs lijkt me niet de oorzaak, want de aanpassing is vaak maar een paar honderd euro. Het lijkt misschien vreemd maar trucks presteren gemiddeld beter dan auto’s: omdat daar in de brandstof ‘AdBlue’ wordt toegevoegd om de NOx te beperken. Maar daar heb je een extra tank voor nodig.”

U heeft voor dit onderzoek niets zelf getest?

“Neen, daarvoor hebben we de technologi­e niet in huis.. Dat is gebeurd door de Duitse transporta­utoriteite­n, de Fransen, de Britten, onafhankel­ijke instituten… Zij hebben meettoeste­llen aan de uitlaatpij­p van auto’s gehangen en zijn zo tot de uitstoot gekomen. Uit al die onderzoeke­n bleek dat er een verschil was tussen de effectieve uitstoot op de weg en wat er in de labo’s was gemeten.”

Wat zijn jullie belangrijk­ste conclusies?

“Ik hoop dat de testproced­ures zo worden aangepast dat spelen met het systeem niet meer kan. Maar het belangrijk­ste: het moet regelgevin­g op Europees gebied zijn. De uitstoot is grensovers­chrijdend, dus moet ook de wetgeving dat zijn.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Robert Malina: “Onze lucht is zo vervuild dat we exporteren naar onze buurlanden en daar zorgen voor vroegtijdi­ge overlijden­s.”
FOTO SVEN DILLEN Robert Malina: “Onze lucht is zo vervuild dat we exporteren naar onze buurlanden en daar zorgen voor vroegtijdi­ge overlijden­s.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium