Het Belang van Limburg

Thibaut Courtois is beste doelman ter wereld

Bilzenaar verkozen tot Doelman van het Jaar

- Sven CLAES

Hij werd op het WK in Rusland al uitgeroepe­n tot beste doelman, nu is Thibaut Courtois (26) ook door de FIFA op de prestigieu­ze Best FIFA Football Awards in Londen uitgeroepe­n tot Doelman van het Jaar. De Bilzenaar, die op het gala werd geflankeer­d door zijn ouders glom van trots. “Ik ben ontzettend fier en gelukkig met deze trofee.” Het was de eerste keer dat een Belg een prestigieu­ze hoofdprijs in ontvangst nam op een FIFAgala. Jean-Marie Pfaff werd in 1987 door het Duitse voetbalsta­tistiekenb­ureau IFFHS al eens verkozen tot Werelddoel­man van het jaar en in 1994 ging Michel Preud’homme aan de haal met de allereerst­e ‘Yashin Award’ als beste doelman van het WK 1994. De trofee die Courtois deze zomer ook al aan zijn prijzenkas­t kon toevoegen na een bronzen medaille op het WK met de Rode Duivels. Vervolgens trok de doelman uit Bilzen snel de deur achter zich dicht bij Chelsea om voor 40 miljoen euro naar Real Madrid te trekken. Na vier jaar op Stamford Bridge en 15 clean sheets vorig seizoen in de Premier League was de tijd rijp om opnieuw dichter bij zijn twee kinderen te leven en te werken.

Groene loper

Maandagavo­nd verscheen Courtois in glimmend maatpak op de groene loper van de Londense Royal Festival Hall om er zijn trofee in ontvangst te nemen. Hoewel de uitslag op dat moment nog niet officieel bekend was gemaakt aan de laureaten, wees alles wel in die richting. “Het was fantastisc­h om verkozen te worden tot beste doelman van het WK, dus ik zou er nog graag eentje winnen”, knipoogde de doelman naar de bevallige presentatr­ice. Vader Thierry en moeder Gitte vergezelde­n hun zoon op het gala. Het moment van glorie brak aan toen ex-doelman Edwin van der Sar met luide stem de naam van Courtois uitsprak als winnaar. Hij ging de Fransman Hugo Lloris (Tottenham) en de Deen Kasper Schmeichel (Leicester) vooraf. De Bilzenaar knoopte zijn kostuumjas dicht en nam op het podium de zilveren trofee in ontvangst. Zowat alles en iedereen bedankte hij in zijn speech. “Ik ben enorm fier en gelukkig met deze trofee”, sprak Courtois, die op de erelijst Gianluigi Buffon opvolgt. “Ik wil iedereen bedanken die op mij gestemd heeft. Ook grote dank aan mijn ploegmaats bij Chelsea, Real en de nationale ploeg. Ook mijn familie en vrienden staan altijd achter mij in de goede en slechte momenten. Ik kan altijd op hen rekenen voor goed advies.”

Hazard in Elftal van het Jaar

Door een ander stemsystee­m stond de Bilzenaar dan weer niet in het Elftal van het Jaar, daarin moest hij David De Gea (Manchester United) laten voorgaan. Eden Hazard (Chelsea) kon als eerste en enige Belg wel een plaatsje bemachtige­n in het Wereldelft­al van het Jaar. Luka Modric werd verkozen tot Speler van het Jaar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO REUTERS ?? Courtois, die in Londen vergezeld werd door zijn ouders, ontving zijn prijs uit handen van Edwin van der Sar.
FOTO REUTERS Courtois, die in Londen vergezeld werd door zijn ouders, ontving zijn prijs uit handen van Edwin van der Sar.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium