Het Belang van Limburg

Minder bussen in Limburg en Vlaams-Brabant tussen Kerstmis en Nieuwjaar

- Timmie VAN DIEPEN

Er rijden flink minder bussen in Limburg en Vlaams-Brabant tussen Kerstmis en Nieuwjaar. De Lijn hanteert een week lang de zaterdagdi­enst. “Besparinge­n”, volgens de vakbond. “Meer vraaggestu­urd werken”, volgens De Lijn zelf.

HASSELT - Tussen Kerstmis en Nieuwjaar zal het busaanbod in Limburg en Vlaams-Brabant fors worden ingeperkt. De Lijn zal voor het eerst niet via de normale vakantiere­geling rijden, maar een week lang de zaterdagdi­enst hanteren. Volgens sp.a en vakbond ACOD heeft dat alles te maken met de besparinge­n bij De Lijn, maar de vervoersma­atschappij ontkent: “We werken gewoonweg meer vraaggestu­urd.”

Wie tussen kerst en Nieuwjaar met de bus naar het werk wil, kan voor verrassing­en komen te staan. De provincial­e directies van De Lijn in Limburg en Vlaams-Brabant hebben beslist om het busaanbod op woensdag 26, donderdag 27, vrijdag 28 en maandag 31 december te beperken. Tijdens de vakantiepe­riode rijden er sowieso minder bussen, maar dit jaar zal er nog minder aanbod zijn dan anders. Dat heeft alles te maken met de beslissing om niet via de normale vakantiere­geling te werken, maar wel bijna een week lang via de zaterdagdi­enst. Dat betekent dat de frequentie lager ligt en ook de capaciteit fors wordt verminderd, onder andere door minder gelede bussen in te zetten.

Precedent

Volgens oppositiep­artij sp.a en de socialisti­sche vakbond ACOD is de beslissing het zoveelste voorbeeld van de sluipende besparings­politiek bij De Lijn. “Dit is een precedent”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “Niets weerhoudt De Lijn er nu nog van om dit systeem ook in andere vakantiepe­riodes toe te passen. Dit is duidelijk een keuze die gemaakt wordt door de besparinge­n op de exploitati­ebudgetten, doorgevoer­d door mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA). Minder bussen betekent minder chauffeurs die betaald moeten worden en minder brandstofv­erbruik. Het aanbod van openbaar vervoer zal verder inkrimpen, waardoor veel mensen geen andere optie hebben dan de auto te nemen.”

Later ’s avonds

Sonja Loos van De Lijn Limburg ontkent dat het om een besparings­operatie gaat. “We houden al een hele tijd de bezetting bij en we hebben gemerkt dat die tijdens de kerstvakan­tie lager ligt dan normaal. We willen inzetten op een meer vraaggestu­urd aanbod en onze middelen efficiënt besteden. Vandaar de keuze voor de zaterdagdi­enst. Er zullen inderdaad minder pendelritt­en rijden, onder andere tijdens de spits, maar ’s avonds rijden de bussen wel langer. Net daar was er ook vraag naar een betere bediening, zodat wie bijvoorbee­ld naar Winterland wil gaan meer opties heeft.” “Die uitleg klopt niet”, zegt Stan Reusen van de socialisti­sche overheidsv­akbond ACOD. “De zaterdagre­geling betekent niet per se dat er latere bussen rijden, al zeker niet op de hoofdlijne­n tussen bijvoorbee­ld Hasselt en Genk. Feit is dat er een hele periode lang een zware verminderi­ng zal zijn van het busaanbod. En dat in een provincie die sowieso al met vervoersar­moede te kampen heeft. Wij vinden dat als vakbond een spijtige zaak, want mensen die vertrouwen op het openbaar vervoer om op hun werk te geraken zullen grote problemen krijgen. Volgens ons spelen de besparinge­n daar wel een grote rol in. Anders had De Lijn dit ook in het begin van het jaar, bij de aankondigi­ng van de jaarkalend­er, al kunnen aankondige­n. Nu hebben ze wellicht in de loop van het jaar gemerkt dat er niet genoeg bespaard is, waardoor deze beslissing moest worden genomen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium