Het Belang van Limburg

Het Debat

“Net als in een hondenwei snuffelen alle partijen aan elkaar”

-

Precies twintig jaar geleden is het centrum van Zonhoven heringeric­ht. Toen al vroegen velen zich verbaasd af waar auto’s en fietsers precies moesten rijden. Nu is het verkeer nog veel drukker en groeit de roep om een nieuwe inrichting van de Dorps- en Heuvenstra­at. De meeste partijen streven naar een autoluw centrum met meer groen en plaats voor voetganger­s en fietsers. Maar een dossier is er nog niet. Dat is voor het volgende bestuur.

De problemen bij kinderopva­ng ’t Alvermanne­ke zijn ook nog niet van de baan. Coalitiepa­rtner CD&V wil wel ingrijpen, maar grote broer Open Vld vindt de organisati­e van kinderopva­ng geen taak van de gemeente.

Verkeer dorpskern

De centrumstr­aten Heuvenen Dorpsstraa­t zijn bewust chaotisch aangelegd. Vanaf de Genkerbaan is het moeilijk links afslaan en voor voetganger­s en fietsers blijft het centrum onveilig.

“Echt onveilig is het niet want er gebeuren weinig ongevallen, maar er is wel een subjectief onveilighe­idsgevoel”, weet verkeersex­pert Sven Lieten (Zonshoven). “Het is inderdaad niet erg duidelijk waar de fietsers moeten rijden. Al van in het begin is de vraag gesteld: ‘Zijt ge niks vergeten?’. Het ontwerp was niet goed.”

Johny De Raeve (Open Vld): “Er is inderdaad een onveilighe­idsgevoel en het initiatief moet van het Vlaams Gewest komen. Zij willen de gewestwege­n aan ons overdragen, maar in deze toestand zou dat een ramp zijn voor de gemeente. Daarom zijn we in onderhande­ling met het Vlaams Gewest omdat zij een stuk moeten bijdragen in de investerin­gen.”

Lieve Vandeput (CD&V-Groen): “Als ik persoonlij­k had kunnen kiezen, had ik al iets veranderd. Wat? Eenrichtin­gsverkeer misschien op een deel van de weg.” Jean-Paul Briers (Vlaams Belang): “Ik ben ook voorstande­r van eenrichtin­gsverkeer met duidelijk afgelijnde fietspaden.”

De Raeve: “Zonhoven heeft een bloeiend handelscen­trum dankzij de bereikbaar­heid. Daarom wil ik geen autovrij, maar een autoluw centrum. Ik ben tegen eenrichtin­gsverkeer, want hoe rijden de auto’s dan terug? Ik ga er niet voor pleiten om de binnenwege­n te belasten.” Vandeput: “We hebben ook veel doorgaand verkeer en moeten ervoor zorgen dat alleen het verkeer dat in het centrum moet zijn door het centrum rijdt.”

Nathalie Claes (N-VA): “Ik vind het straf dat de burgemeest­er zegt dat er onderhande­lingen zijn met het Vlaams Gewest. Ik heb naar het kabinet van de minister gebeld: er is nog helemaal geen dossier aangelegd.”

De Raeve: “Als u me de zwartepiet doorschuif­t, kan ik dat ook. Minister Weyts is van N-VA. Als hij met centen komt, hebben we direct een nieuwe weg.”

Claes: “De onderhande­lingen moeten nog gebeuren en het initiatief daartoe moet van de gemeente komen.”

Sven Lieten is ook tegen eenrichtin­gsverkeer en heeft een alternatie­f voor het links afslaan. “De mensen van Termolen kunnen via de Herestraat rijden als ze naar het centrum willen.” Lieten ziet ook twee zaken waar de gemeente zelf al kan ingrijpen. “In de zone tussen Schoenen Timmers en het Martenshuy­s zijn er problemen voor de voetganger­s. Het is belangrijk dat we daar investeren in vergroenin­g. Aan de Kwint is parkeren het probleem. Dat zijn twee bevoegdhed­en van de gemeente.” “Ik twijfel eraan”, reageert De Raeve. “Zelfs voor zebrapaden of borden voor de blauwe zone kregen we geen toestemmin­g. We zijn nu bezig met de site aan de Kwint. Dat is misschien een opportunit­eit om de weg te herdenken.”

Zonhoven heeft weinig schulden, maar problemen zoals een veilig centrum of overstromi­ngen in Termolen worden niet aangepakt. Hoe erg is het probleem?

Claes: “Het is wel echt schrijnend. Ik pleit voor gesprekken met Infrax zodat er een oplossing komt.” De Raeve: “We hebben een oplossing gevonden voor de wateroverl­ast in het centrum, maar Termolen is zeer ingewikkel­d. Door te smalle riolerings­buizen komt het water weer omhoog. Een 100% oplossing is een nieuwe riolering aan de Moleneinde­weg, maar dat is geen prioriteit voor de Vlaamse Milieumaat­schappij. Wie zegt dat er een-twee-drie een oplossing kan zijn, is de mensen iets aan het wijsmaken.”

Kinderopva­ng

Er zijn problemen bij de buitenscho­olse kinderopva­ng ’t Alvermanne­ke. Moet de gemeente niet zelf de regie in handen nemen?

Lieve Vandeput: “We hebben die

taak als gemeente, maar we zijn niet alleen in het schepencol­lege… “(kijkt richting De Raeve) Johny De Raeve: “Als gemeente zorgen we ervoor dat er voldoende rusthuizen, scholen en kinderopva­ngplaatsen zijn. Maar wij zijn niet de organisato­r. Als een kind wegloopt uit school of een demente bejaarde wegloopt uit het rusthuis, gaan we toch niet naar de burgemeest­er? We zijn alleen facilitato­r en geven 11.000 euro subsidies. Vlaanderen geeft 600.000 euro aan ’t Alvermanne­ke, daar hebben wij geen impact op. In de toekomst verandert de regelgevin­g en beschikken wij over die 611.000 euro.” Sven Lieten: “Als we vragen hebben over ’t Alvermanne­ke heeft de bevoegde schepen gezegd dat het soms een dovemansge­sprek was. Vzw ’t Alvermanne­ke is een moeilijke organisati­e. De gemeente heeft er speeltuige­n gezet. Het herstellen van de draad, is dat zo’n probleem voor de kerkfabrie­k?” Jean-Paul Briers: “Mijn twee kleinkinde­ren gaan naar ’t Alvermanne­ke en dat gaat heel goed.” Nathalie Claes: “Ik ben niet tevreden over de antwoorden. Er moet toch iets aan gedaan worden.” Vandeput: “Als we de kans hadden gehad, hadden we de regisseur gespeeld. Sven, of het een moeilijke vzw is? Ik weet niet of dat heel juist is. Het is wel de taak van de gemeente om samen een oplossing te zoeken.”

Alls een kiind weglloopt uiit schooll of een demente bejjaarde weglloopt uiit het rusthuiis,, gaan we toch niiet

naar de burgemeest­er?

Johny De Raeve ((Open Vlld))

 ??  ??
 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Op de achtergron­d vlnr. Nathalie Claes (N-VA), Sven Lieten (Zonshoven en Jean-Paul Briers (Vlaams Belang). Vooraan rechts Lieve Vandeput (CD&V-Groen).
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Op de achtergron­d vlnr. Nathalie Claes (N-VA), Sven Lieten (Zonshoven en Jean-Paul Briers (Vlaams Belang). Vooraan rechts Lieve Vandeput (CD&V-Groen).
 ??  ?? Jan BEX, Guy THUWIS en Willy VANDAEL
Jan BEX, Guy THUWIS en Willy VANDAEL
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium