Het Belang van Limburg

200 miljoen euro extra Vlaams geld voor welzijn

Wat gaat de Vlaamse regering in 2019 doen?

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft zich voor zijn laatste Septemberv­erklaring niet ingehouden. Hij las gisteren 43 pagina’s voor over wat de oppositie afdeed als “gestoef”. In elk geval is de begroting voor 2019 in evenwicht en ligt er 580 miljoen euro op tafel voor nieuw, structuree­l beleid, waarvan 200 miljoen voor Welzijn.

Vanaf 2019 komt er 580 miljoen euro per jaar extra voor nieuw én structuree­l beleid. Plus nog eens 85 miljoen euro voor eenmalige maatregele­n. Het grootste deel van dat nieuwe budget (280 miljoen) is voor Onderzoek en Ontwikkeli­ng. Dat geld gaat onder meer naar het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek en naar Flanders Future Techfund, een nieuw fonds om de toptechnol­ogie van de Vlaamse onderzoeks­centra sneller naar de markt te laten doorstrome­n.

WELZIJN

“Welzijn krijgt 200 miljoen euro extra, waardoor het groeipad van 500 miljoen euro dat afgesproke­n was bij het begin van de legislatuu­r, ook gerealisee­rd is”, zegt minister-president Bourgeois. “Daarvan gaat 100 miljoen euro naar personen met een handicap”, legt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) uit. “Sinds de start van deze legislatuu­r is het budget voor personen met een handicap in totaal met 330 miljoen euro opgetrokke­n.” “Wij zijn blij met die 100 miljoen, maar we zouden ook graag weten hoeveel er nu nodig is om die volledige wachtlijst van 14.000 mensen weg te werken”, reageert Marc Vangestel van de vzw Opvang Tekort. “Die cijfers krijgen we nooit te zien.”

KINDEREN EN JONGEREN

Voor kinderopva­ng komt er 37 miljoen euro extra. Jongerenwe­lzijn krijgt 34 miljoen voor onder meer uitbreidin­g van de capaciteit.

KINDERARMO­EDE

Geert Bourgeois is trots op de hervorming van de kinderbijs­lag die ook voorziet in sociale toeslagen. “Daardoor zal de kinderarmo­ede met 10 procent dalen.” Bourgeois had in ‘Villa Politica’ ook gezegd dat de term armoederis­ico gerelative­erd moet worden. Dat leverde hem meteen kritiek op van Groen.

JONGDEMENT­EN

De 1.800 jongdement­en die in een Vlaams woonzorgce­ntrum verblijven, krijgen vanaf volgend jaar een korting op de factuur. Voor de gespeciali­seerde woonzorgce­ntra komen er extra middelen.

WOONZORGCE­NTRA

De Vlaamse woonzorgce­ntra krijgen 22 miljoen euro om meer personeel in te zetten en zo de kwaliteit te verbeteren.

PREMIES

Wie volgend jaar een warmtepomp­boiler installeer­t krijgt een premie van 400 euro. Wie een huis sloopt in een gemeente waar hiervoor het verlaagde btw-tarief niet geldt, krijgt 7.500 euro.

ONDERWIJS

Voor onderwijs komt er in totaal 395 miljoen euro bij, waardoor het totale budget groeit tot een stuk boven de 12 miljard euro. Onderwijs heeft het grootste budget in Vlaanderen, meteen gevolgd door Welzijn dat ook al boven de 12 miljard euro zit.

Voor het basisonder­wijs komt er in 2019 100 miljoen euro bij, waarvan 45 miljoen voor de bijsturing van het M-decreet en de nieuwe cao. Het nieuwe lerarenpla­tform dat in oktober start is ook al goed voor 15 miljoen euro.

OPPOSITIE

“Dit is geen regering die ons voorbereid­t op de toekomst”, vindt Vlaams Parlements­lid Johan Danen van Groen. “De euforie is misplaatst. De wachtlijst­en in de zorg blijven lang, de kinderarmo­ede neemt toe, de CO2-uitstoot is te hoog.” “Bourgeois stoeft met een begroting in evenwicht maar hij vergeet er bij te zeggen dat het vooral de gezinnen zijn die hiervoor de grootste inspanning­en hebben gedaan”, zegt Vlaams Parlements­lid Rob Beenders (sp.a). “De tarieven voor de kinderopva­ng zijn verhoogd, we hebben minder en duurder openbaar vervoer en hogere stroom- en waterfactu­ren. Ik ben wel tevreden met het extra geld voor sociale economie.”

 ?? FOTO ISOPIX ??
FOTO ISOPIX

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium