Het Belang van Limburg

Hemel op aarde

- Door Yves Lambrix

Een zakelijke catalogus van 43 bladzijden met alle genomen en nog te nemen maatregele­n. Saai en grijs, want ontdaan van alle toeters en bellen, van flitsende titels, opbeurende foto’s en rake oneliners. Met zijn Septemberv­erklaring heeft Vlaams minister-president Geert Bourgeois gisteren om 14 uur het nieuwe parlementa­ire jaar op gang getrapt. Een klein uurtje, vele superlatie­ven en nog meer miljoenen euro’s later kon de gewone verstaande­r slechts één conclusie maken: op vier jaar tijd is Vlaanderen de hemel op aarde geworden. Enkel een rode loper, een volgspot, trompetges­chal en vuurwerk ontbraken om dit te onderstrep­en.

Beweren dat Bourgeois gisteren lucht met blaasjes verkocht, is de waarheid geweld aandoen. Zoals beloofd blijft deze regering hervormen en investeert ze opnieuw. Volgens het zogenaamde ‘centenboek­je’ trekt ze vanaf 2019 jaarlijks 578 miljoen euro extra uit voor nieuwe beleidsini­tiatieven, waarvan de grootste brok voor welzijn en onderzoek en ontwikkeli­ng. Tel daar de extra beleidsins­panningen van de voorbije vier jaar bij en de 654 miljoen eenmalige investerin­gen die ze volgend jaar plant en Bourgeois I neemt volgend jaar voor 1,8 miljard euro nieuwe beleidsimp­ulsen. Dat is nog altijd minder dan de 2 miljard euro die ze aan het begin van de regeerperi­ode naar eigen zeggen structuree­l heeft bespaard. Dan spreken over een “historisch­e investerin­gsregering” is de waarheid geweld aandoen. Akkoord, de begroting 2019 is, ondanks nieuwe beleidsimp­ulsen en investerin­gen, in evenwicht - met dank aan de investerin­gen voor Oosterweel die buiten de begroting worden gehouden. Maar dit is niet de verdienste van deze Vlaamse regering. Dit is de verdienste van de werkende Vlaming. Die zag het inschrijvi­ngsgeld voor het hoger onderwijs fors stijgen. Kinderopva­ng werd duurder, net als openbaar vervoer. De exploitati­ebudgetten voor De Lijn werden ingeperkt, subsidies voor energiezui­nige maatregele­n werden overgeheve­ld van de begroting naar de netbeheerd­ers die deze onkosten doorrekene­n in de stroomfact­uren. Drinkwater werd fors duurder en de kinderbijs­lag werd twee keer niet geïndexeer­d. Ondertusse­n blijven de wachtlijst­en in de zorgsector ongemeen lang, staan we met zijn alleen steeds langer stil op onze wegen, en groeit bijna 14 procent van de kinderen tussen 0 en 3 jaar in Vlaanderen nog altijd op in kansarmoed­e.

Deze regering heeft absoluut enkele verdienste­n. Maar voor de grote omwentelin­g heeft ze in deze economisch­e gouden tijden niet gezorgd. De enige echte omwentelin­g lijkt - helaas - de wenteling in zelfgenoeg­zaamheid, ook al sprak Geert Bourgeois dit gisteren meer dan eens met klem tegen.

Akkoord, de begroting 2019 is, ondanks nieuwe beleidsimp­ulsen en investerin­gen, in evenwicht. Maar dit is niet de verdienste van deze Vlaamse regering. Dit is de verdienste van de werkende Vlaming

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium