Het Belang van Limburg

Boegbeeld van Schild & Vrienden mag nu toch thesis afmaken

ugent neemt gas terug na dreiging met juridische stappen

- Tuly SALUMU

GENT - Dries Van Langenhove, boegbeeld van het extreemrec­htse Schild & Vrienden, haalt zijn eerste slag thuis tegen de Universite­it Gent. Hij mag zijn masterproe­f rechten afmaken, op voorwaarde dat hij de gebouwen niet betreedt. Of de ugent daarmee een bocht maakt, wil ze zelf niet gezegd hebben.

“Aan onze universite­it is voor Dries Van Langenhove geen plaats meer”, zei rector Rik Van de Walle drie weken geleden nog op een haastig bijeengero­epen persconfer­entie. Eén dag nadat het VRT-programma ‘Pano’ de studentenv­ereniging Schild & Vrienden ontmaskerd­e als neonazisti­sch en extremisti­sch, werd de rechtenstu­dent geschorst en de interne tuchtproce­dure opgestart. Van Langenhove kreeg meteen ook de collectiev­e verontwaar­diging van heel Vlaanderen over zich. Maar de leider van Schild & Vrienden vecht terug. Gisterocht­end kondigde hij zelfverzek­erd aan dat hij juridische stappen tegen zijn schorsing aan de ugent zou ondernemen. Hij nam daarvoor advocaten Johan Platteau en Joost Bosquet onder de arm. “Ik vind het een groot onrecht dat men mijn diploma, waarvoor ik al enige jaren noeste arbeid heb verricht, wil afnemen vlak voordat ik afstudeer”, zei Van Langenhove.

Bocht

De ugent moet de bui al hebben zien hangen. In alle geheim kwam er een gesprek tussen de rector en Van Langenhove. Daarbij eiste de student om de ordemaatre­gel op te heffen zodat hij zijn thesis kon afmaken en zijn diploma rechten kon behalen. Ook zijn plaats in de raad van bestuur van de ugent wilde Van Langenhove terug. Tegelijk werd een gerechteli­jke procedure opgestart om de schorsing ook juridisch te overrulen. Rector Rik Van de Walle hield zijn antwoord in beraad maar ’s avonds kreeg zijn advocaat al telefoon: Van Langenhove mag zijn masterproe­f rechten afmaken, op voorwaarde dat hij de gebouwen niet betreedt en hij zelf een promotor vindt die zijn thesis wil begeleiden. Dat kan perfect omdat Van Langenhove geen lessen meer moet volgen.

De universite­it maakt met deze beslissing een pijnlijke bocht. Van de Walle oogstte na de ‘Pano’-reportage veel lof voor zijn snelle optreden. Maar er rezen ook veel vragen. Of hij Van Langenhove wel kán schorsen zonder het bewijs dat er strafbare feiten zijn gepleegd bijvoorbee­ld. Het parket van Oost-Vlaanderen voert daarover nog altijd een onderzoek. Ook KU Leuven-rector Luc Sels ging in tegen zijn collega en verklaarde dat “iedereen een tweede kans verdient”. De ugent wil niet met zoveel woorden gezegd hebben dat ze de schorsing van Van Langenhove opheft. In een mail stelt ze dat ze “in globo” bij haar beslissing blijft. “Van Langenhove kan gewoon zijn masterproe­f finalisere­n, buiten de campus, in afwachting van de beslissing van de interne tuchtcommi­ssie.”

Studentenb­etoging

Blijft de vraag of Dries Van Langenhove, die gisteravon­d niet meer bereikbaar was voor commentaar, zich daarmee tevreden zal stellen en zijn juridische stappen staakt, of ook zijn zitje in de raad van bestuur zal blijven opeisen.

De beslissing zal waarschijn­lijk kwaad bloed zetten bij studenten en professore­n. Vanmiddag staat een grote betoging tegen Schild & Vrienden gepland aan het rectoraat. De organisato­ren eisen niet alleen de volledige uitsluitin­g van Van Langenhove zelf, maar ook van alle Schild & Vrienden-leden uit raden, vakgroepen en studentenv­ereniginge­n van de ugent.

 ?? FOTO ERIC DE MILDT ?? Dries Van Langenhove.
FOTO ERIC DE MILDT Dries Van Langenhove.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium