Het Belang van Limburg

“Geen islam, dat ze allemaal naar hun eigen land gaan”

Hasseltse N-VA-kandidate uit de bocht op Facebook

- Ruben STEEGEN

HASSELT - “Geen islam in ons land, dat ze allemaal naar hun eigen land gaan.” Met die boodschap pakte de Hasseltse N-VA’ster Shakila Kismat - 27ste op de lijst – zondag uit op Facebook. “Kan niet”, benadrukt N-VA-lijsttrekk­er Steven Vandeput, die gisteren een duchtig gesprek met de kandidate had. “Kismat heeft dit in een opwelling online gedeeld, maar ziet heel erg goed haar fout in en heeft intussen haar verontschu­ldigingen aangeboden.”

Het was naar aanleiding van het debat op VTM tussen Zuhal Demir (N-VA) en Meryame Kitir (sp.a) dat Shakila Kismat, een Hasseltse van Congolese origine, zondagmidd­ag snoeihard uithaalde op Facebook. “Geen islam in ons land, dat ze allemaal naar hun eigen land gaan”, foeterde de onervaren politica over de komst van een islamitisc­he school naar Genk. Haar bericht schoot in het verkeerde keelgat bij Marc Van Ranst, de viroloog die vaak tegen N-VA van leer trekt op Twitter. “Een onaanvaard­bare, racistisch­e stelling”, schreef Van Ranst bij een screenshot van het Facebookpr­ofiel van Kismat. Zijn bericht werd vervolgens gretig op sociale media gedeeld.

“Niet onze waarden”

Bij N-VA Hasselt vielen ze zondagnami­ddag net niet van hun stoel toen ze de statusupda­te van hun kandidate Shakila Kismat onder ogen kregen. “Uiteraard zijn wij hier niet

blij mee, en dit is ook géén standpunt van onze partij”, benadrukt Steven Vandeput, N-VA lijsttrekk­er in de provincieh­oofdplaats. “Wij staan voor vrijheid van geloof en godsdienst. Zulke uitlatinge­n stroken niet met onze waarden.” Vandeput zat gisteren samen met Kismat om een en ander uit te praten. “Ze heeft het bericht in een opwelling online gezet en ook heel snel weer verwijderd. Kismat heeft zich op een ongelukkig­e manier in een debat laten meeslepen en beseft heel goed dat ze in de fout is gegaan.”

Door het stof

Gistermidd­ag ging de politica, die niet persoonlij­k wou reageren, door het stof met een Facebookbe­richt vol excuses. “Ik heb me in de hitte van het argument laten verleiden tot een uitspraak die niet strookt met de waarden van de partij en mijzelf ”, schrijft de Hasseltse. “Ik wens me te verontschu­ldigen. Ik heb het hart op de tong, maar dat vergoelijk­t niet zomaar elke uitspraak. Het debat over islamschol­en verdient nuance en gefundeerd­e argumenten, geen populistis­che uitspraken ingegeven door emotie.”

Voor N-VA Hasselt was daarmee de kous af, al had de partij ook weinig keuze. De kieslijste­n zijn

inmiddels gesloten waardoor kandidaten niet meer van de lijst kunnen worden geschrapt. Vandeput benadrukt wel dat het bericht van Kismat niet vanuit racistisch­e motieven was geplaatst. “Deze kandidate is van Congolose origine. Ze woont intussen al 25 jaar in Hasselt, maar is zelf vaak genoeg met racisme geconfront­eerd.” Ook staatssecr­etaris voor Gelijke Kansen en partijgeno­te Zuhal Demir had het maandag over een “zeer ongelukkig­e en stomme” uitspraak. “Wij hebben respect voor ieder geloof.” Voor Jong CD&V-voorzitste­r Maryam Jamshid, vijfde op de CD&V-lijst in Hasselt, is een grens overschrev­en: “Deze vuilbekker­ij moet stoppen. Dit soort uitlatinge­n zijn geen kleine vergissing­en meer, maar het resultaat van een partij die steeds meer richting Vlaams Belang opschuift. Ik wil een samenlevin­g waarin politici verbinden.” “Dit soort discrimina­tie en racisme hebben we echt niet nodig”, zegt de Hasseltse sp.a-schepen Habib El Ouakili.

Kismat heeft zich op een ongelukkig­e manier laten meeslepen in een debat en beseft heel goed dat ze in de fout is gegaan

Steven VANDEPUT Lijsttrekk­er N-VA Hasselt

 ??  ?? Shakila Kismat, kandidaat nr. 27 op de Hasseltse N-VA-lijst, zorgde voor veel commotie met haar Facebookbe­richt.
Shakila Kismat, kandidaat nr. 27 op de Hasseltse N-VA-lijst, zorgde voor veel commotie met haar Facebookbe­richt.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium