Het Belang van Limburg

“Afschakelp­lan is laatste redmiddel”

Nog geen oplossing voor mogelijk stroomteko­rt in november

- Aylin KOKSAL

HASSELT - Federaal energiemin­ister Marie-Christine Marghem (MR) schuift de verantwoor­delijkheid van het stroomteko­rt in de schoenen van Electrabel. Over concrete maatregele­n om het tekort op te vangen kan ze nog niet spreken, en of het afschakelp­lan ook echt in werking zal treden is nog onduidelij­k. “Geen paniek”, verzekert Ronnie Belmans van het onderzoeks­instituut EnergyVill­e in Genk. “Het afschakelp­lan treedt pas in allerlaats­te instantie in werking.”

Energiemin­ister Marghem viel naar eigen zeggen uit de lucht toen ze “van de ene dag op de andere” van Electrabel te hoen kreeg dat de onderhouds­werken aan de kernreacto­ren Tihange 2 en Tihange 3 langer zouden duren. Volgens netbeheerd­er Elia was de winterplan­ning voor de stroomvoor­ziening tot dan op schema. In de maand november zal dus nog enkel Doel 3 stroom leveren, waardoor de energievoo­rziening in ons land mogelijk in het gedrang komt.

Het zogenaamde afschakelp­lan is al enkele jaren geleden opgesteld om een eventueel stroomteko­rt op te vangen. Samengevat deelde de overheid ons land in acht schijven. Wanneer ons land met een energietek­ort kampt, treedt het plan in werking en valt de stroom in de achtste schijf als eerste weg. Door het mogelijke tekort in november dreigt de stroom in twaalf Limburgse gemeenten uit te vallen: As, Bilzen, Dilsen-Stokkem, Diepenbeek, Bree, Hoeselt, Kinrooi, Maaseik, Maasmechel­en, Overpelt, Meeuwen-Gruitrode en Opglabbeek. Ondernemer­sorganisat­ie Unizo reageert verontwaar­digd: “Het is onaanvaard­baar dat er vanuit Brussel beslist wordt om het licht als eerste in heel wat Limburgse steden en gemeenten uit te doen”, zegt gedelegeer­d bestuurder Bart Lodewyckx. “Het is belangrijk om de ondernemer­s tijdig te informeren. Niet enkel de grote bedrijven, maar ook de vele kmo’s in Limburg.”

“Geen paniek”

Maar de kans dat het land in november daadwerkel­ijk met een stroomteko­rt zit, is volgens energiespe­cialist Ronnie Belmans van EnergyVill­e klein. “Er zijn heel wat stappen te nemen alvorens het afschakelp­lan in werking treedt. Onder meer de hoeveelhed­en stroom die België kan invoeren, produceren en verbruiken spelen een sterke rol. Als we tijdens de piekuren – tussen 17 en 20 uur – minder energie verbruiken, zal er hoogstwaar­schijnlijk ook geen tekort zijn. Vergeet ook niet dat er enorm veel wind is in november, ook dat levert veel energie op.” Concrete oplossinge­n of een plan van aanpak legt Marghem voorlopig nog niet op tafel: “Ik weet dat nu iedereen ongerust is. Maar we moeten koelbloedi­g blijven. We hebben nog enkele weken om oplossinge­n te zoeken.”

→ Nagaan tot welke schijf uw straat behoort,

kan via de website van de FOD Economie.

 ?? Foto HOLLANDSE HOOGTE ?? In november zal van de zeven Belgische kernreacto­ren enkel Doel 3 nog in werking zijn.
Foto HOLLANDSE HOOGTE In november zal van de zeven Belgische kernreacto­ren enkel Doel 3 nog in werking zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium