Het Belang van Limburg

De Vlaamse jagers en de Waalse pest

-

Ik was dezer dagen op reportage in Florenvill­e, in de Gaume. Het landschap is er meer golvend dan het heuvelacht­ige Ardense reliëf. Maar vooral: de Gaume is getroffen door de Afrikaanse varkenspes­t. Al een week voorpagina­nieuws in Wallonië. Logisch, alle ingrediënt­en voor een goed verhaal zijn er: een wondermooi­e streek, het onrustwekk­ende woord ‘pest’, en een mysterie: waar komt de ziekte vandaan? Vooral dat laatste doet de passies oplaaien. Steeds meer getuigenis­sen wijzen in de richting van welstellen­de jagers – rijkelui, ook dat spreekt aan natuurlijk – die vaak uit Brussel, Vlaanderen of Nederland komen en die waar voor hun geld willen. Ze huren een jachtgebie­d tegen een fors bedrag, 3.500 euro voor 50 hectaren bijvoorbee­ld. In ruil willen ze uiteraard zo veel mogelijk wilde dieren neerschiet­en, en liefst ook zo goot mogelijk, bij voorkeur herten of everzwijne­n. Everzwijne­n zijn er, maar niet overdreven veel. Plus: een Waals everzwijn weegt gemiddeld 90 kg, zijn Bulgaarse of Poolse collega gemakkelij­k 200 kg.

De bekoring is dan ook groot om beesten uit Oost-Europa te importeren. In het geniep weliswaar, wegens verboden in Wallonië. Nog een voordeel: deze everzwijne­n komen uit fokkerijen, ze zijn gewend aan de mens. Gevolg: ze vluchten niet als jagers naderen. Gevolg van het gevolg: pang, pang, pang, dood, dood, dood, zo gemakkelij­k is het. “Die jagende notabelen uit het noorden zijn bijna even dik als hun vermoorde prooien”, schampert een getuige tegen mij. “Zo blij zijn ze dat ze zich amper moeten verroeren om toe te slaan.” Nu twee vaststelli­ngen. Eén: het is wel zo dat de Afrikaanse varkenspes­t al tien jaar in Oost-Europa woedt. Het kan dus dat een ingevoerd besmet everzwijn zijn aan de epidemie overleden Waalse soortgenot­en, een tiental intussen, ziek heeft gemaakt. Maar het is nog steeds wachten op de DNAonderzo­eken. Een andere theorie is dat een vrachtwage­nchauffeur uit Oost-Europa de rest van een boterham met besmette worst op een snelwegpar­king in de Gaume heeft weggegooid. Een everzwijn zou die dan hebben opgegeten. Tweede vaststelli­ng: de thesis dat men everzwijne­n uit het oosten invoert wordt evenmin bewezen. Geen beelden, geen pv’s. De natuurvere­nigingen zeggen wel dat de lobby van de jagers zo machtig is dat de agenten van het Waals Gewest gemuilkorf­d worden. De overheid ontkent.

Rest ons te hopen dat wetenschap­pers snel de oorzaak van de pest ontdekken, om het gekibbel te stoppen tussen jagers en niet-jagers, dat naar een klassen- en taalstrijd neigt. En dat de pest wordt uitgeroeid. De bossen zijn al een week dicht om het verspreide­n van de epidemie te beperken. De herfst is nochtans zo mooi in de Gaume.

 ??  ?? Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium