Het Belang van Limburg

Spanning Midden-Oosten met een ruk omhoog

Rusland neemt Syrisch luchtruim over Iran bedreigt Israël en VS

- Luc STANDAERT

MOSKOU/DAMASCUS/TEHERAN - De spanning in het MiddenOost­en is gisteren dramatisch gestegen met de Russische beslissing om een gesofistic­eerd luchtafwee­rsysteem te installere­n in Syrië, en de Iraanse dreiging met represaill­es tegen Israël en de VS voor de aanslag van zondag op een militaire parade.

Hoewel er wel vijftien Russische militairen bij gedood werden, leek het allemaal zo erg niet, toen de Syrische luchtafwee­r op 17 september per ongeluk een verkenning­svliegtuig van bondgenoot Rusland uit de lucht schoot, met een raket die eigenlijk bedoeld was voor een Israëlisch gevechtsvl­iegtuig. Het Russische leger begon wel met de verantwoor­delijkheid bij Israël te leggen, omdat de Israëlisch­e jets die net een Syrische basis gebombarde­erd hadden zich ‘verstopt’ zouden hebben achter het Russische vliegtuig. Maar president Poetin suste vrij snel. Hij had het over ‘een tragische samenloop van omstandigh­eden’ en beklemtoon­de dat het niet Israël was dat het Russische vliegtuig had neergescho­ten.

Confrontat­ie

Maar intussen hebben ze zich bedacht in Moskou. Rusland legt de schuld voor het incident opnieuw volledig bij Israël en kondigt aan dat het bondgenoot Syrië ‘binnen twee weken’ zal uitrusten met het zeer gesofistic­eerde S-300-luchtafwee­rsysteem. De S-300 en de ervan afgeleide S-400 worden ook in het Westen beschouwd als een van de meest efficiënte luchtafwee­rsystemen die er bestaan. Het Syrische luchtdefen­siecommand­o zal ook rechtstree­ks en automatisc­h verbonden worden met Russische commandopo­sten. Volgens de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe, die het nieuws bekendmaak­te in een televisiet­oespraak, betekent dat vooral dat de Syrische luchtafwee­r de Russische toestellen voortaan zal herkennen in plaats van ze af te schieten. Bovendien gaat het Russische leger in delen van Syrië de communicat­iesystemen verstoren van gevechtsvl­iegtuigen die doelen in Syrië zouden aanvallen. Dat komt er eigenlijk op neer dat Rusland de controle over het Syrische luchtruim overneemt, en wijzigt de verhouding­en in het Midden-Oosten grondig.

Israël heeft de voorbije achttien maanden meer dan 200 luchtaanva­llen uitgevoerd boven Syrisch grondgebie­d, meestal op doelwitten van Syriës bondgenoot Iran. Syrië kon daar weinig tegen doen, maar met het nieuwe RussischSy­rische luchtverde­digingssys­teem wordt dat voor Israël veel gevaarlijk­er.

Sommigen verwachten dat Israël en/of de VS zullen proberen het luchtafwee­rsysteem te vernietige­n vóór het operatione­el is, maar dat zou tot een rechtstree­kse confrontat­ie met Rusland kunnen leiden.

Marionette­nstaten

En ook de verhouding­en tussen de VS en Israël enerzijds en aan de andere kant Iran staan meer dan ooit op scherp. Het regime van de ayatollahs moest dit weekend een zeer zeldzame aanslag incasseren waarbij aanvallers het vuur openden op een militaire parade in de stad Ahvaz. Daarbij vielen twintig doden, zowel militairen als burgers.

In die streek, tegen de grens met Irak, zijn Arabische separatist­en actief. Die hebben de aanslag ook opgeëist, net als IS.

Maar Iran ziet achter die terroriste­n ‘Arabische marionette­nstaten’, waarmee de Emiraten of Saudi-Arabië bedoeld kunnen worden, en ultiem Israël en de VS. Brigadegen­eraal Hossein Salami van de Revolution­aire Wacht heeft Israël en de VS uitdrukkel­ijk bedreigd met “een verwoesten­d antwoord”.

De zaak komt morgen zeker ter sprake op de Veiligheid­sraad van de Verenigde Naties. Dat die zeer uitzonderl­ijk zal worden voorgezete­n door de Amerikaans­e president Donald Trump zelf is ook al geen geruststel­ling.

 ?? FOTO AP ?? Iraniërs dragen de lijkkist van een van de slachtoffe­rs van de terreuraan­slag van afgelopen weekend in Ahvaz.
FOTO AP Iraniërs dragen de lijkkist van een van de slachtoffe­rs van de terreuraan­slag van afgelopen weekend in Ahvaz.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium