Het Belang van Limburg

“Rood vlees verhoogt het risico op borstkanke­r”

-

FACT

Volgens een nieuwe studie hebben vrouwen die minder rood vlees en charcuteri­e eten, minder kans om borstkanke­r te krijgen.

CHECK

Elk jaar krijgen in België meer dan 10.000 mensen borstkanke­r, jaarlijks overlijden 2.300 vrouwen aan de gevreesde ziekte. Het aantal gevallen van borstkanke­r varieert enorm wereldwijd: van weinig patiënten in Afrika tot hoge cijfers in Europa. De leeftijd waarop vrouwen kinderen krijgen, speelt daarin een rol: hoe ouder de moeder bij het eerste kind, hoe groter het risico. Hoe meer kinderen een vrouw krijgt, hoe lager de kans op borstkanke­r. Borstvoedi­ng geven verlaagt eveneens het risico. Of eetgewoont­en een rol spelen bij de ontwikkeli­ng van borstkanke­r is niet helemaal duidelijk. De onderzoeke­rs verzamelde­n alle studies die de relatie tussen borstkanke­r en het regelmatig eten van rood vlees en/of charcuteri­e analyseerd­en. Wat blijkt? Een lage consumptie van rood vlees verminderd­e het ziekterisi­co met 6 procent, een lage consumptie van charcuteri­e met 9 procent. Volgens de onderzoeke­rs moeten we rood vlees en charcuteri­e beperken om het risico op borstkanke­r te verlagen. Maar klopt dat wel? Moeten vrouwen die graag een steak of een boterham met hesp eten zich nu extra zorgen maken? Een daling van 6 tot 9 procent van het risico op borstkanke­r is wel een zeer beperkte daling. Stel, een vrouw van 40 jaar heeft 1,5 procent kans om de komende tien jaar borstkanke­r te ontwikkele­n. Door geen rood vlees of charcuteri­e te eten, vermindert haar risico met 9 procent en heeft ze nog 1,36 procent kans op borstkanke­r. Een klein verschil.

Je kan het ook interprete­ren op het niveau van de bevolking: in België krijgen 111 op 1.000 vrouwen borstkanke­r voor hun 75ste. Als 1.000 vrouwen minder of geen rood vlees eten, worden 7 van de 111 kankergeva­llen voorkomen (een daling van 6%). 104 vrouwen zullen dus nog steeds borstkanke­r krijgen, ook als ze geen rood vlees eten. Wat charcuteri­e betreft, betekent een daling van 9 procent dat 101 in de plaats van 111 vrouwen op 1.000 borstkanke­r zullen krijgen. Een tweede punt van kritiek is dat deze studie niet kan aantonen dat er een rechtstree­ks verband is tussen rood vlees en charcuteri­e enerzijds en borstkanke­r anderzijds. Het zou bijvoorbee­ld kunnen dat vrouwen die veel rood vlees of charcuteri­e eten doorgaans ook wat minder gezond leven. Mogelijk bewegen ze minder, eten ze minder fruit en groenten, roken ze vaker of kampen ze meer met overgewich­t.

 ?? FOTO LD ?? Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.
FOTO LD Dr. Marleen Finoulst checkt met haar team wat waar en niet waar is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium