Het Belang van Limburg

“Musicalact­eur door een mislukte operatie”

Hasselaar (22) schittert in grootste Duitse musical

- Thomas JANSEN

HASSELT/KEULEN - “Wat ben ik in godsnaam aan het doen”, dacht Hasselaar Michiel Janssens op de Eurostar, toen hij als 18-jarige naar Engeland trok voor een prestigieu­ze opleiding tot musicalact­eur. Maar vier jaar later heeft hij wel een rol te pakken in Tanz der Vampire, de grootste Duitse productie. “Mijn ultieme droom? Marius spelen in Les Misérables.”

Toch was musicalact­eur worden niet meteen de kinderdroo­m van Michiel. Dansen, dat wel, maar zingen en acteren kwam er eerder per toeval bij. “Ik heb altijd platvoeten gehad, en ben daar als kind aan geopereerd”, zegt Michiel. “Die operatie is niet echt goed gelukt, waardoor ik lange tijd niet kon dansen. In die periode heb ik mezelf piano geleerd, en daarna lessen gevolgd aan het Conservato­rium in Hasselt. Ook op het zingen, wat ik thuis al wel deed, heb ik me toen meer toegelegd.”

Wanneer had je dan je eerste musicalrol te pakken?

“Als vijftienja­rige kreeg ik een rol in Oliver, een productie van Music Hall. Ik volgde toen al Woordkunst-Drama aan het kunsthuman­iora in Hasselt. Na die opleiding droomde ik al van een opleiding in Engeland, maar op mijn zeventiend­e achtte ik me daar nog niet klaar voor. Maar na een jaartje aan het Rotterdams Conservato­rium heb ik toch mijn kans gewaagd aan de prestigieu­ze Guildford School of Acting in Engeland. Van de duizenden kandidaten worden er maar 30 geselectee­rd, maar ik was erbij.”

Daar gaan studeren lijkt me een grote stap voor een achttienja­rige.

“Zeker. Op de Eurostar dacht ik heel de tijd: wat ben ik in godsnaam aan het doen? (lacht). Mijn ouders waren erbij, maar ik heb onderweg bijna niets gezegd. Het inschrijvi­ngsgeld bedraagt 9.000 pond (8.000 euro, nvdr.) per jaar, en dus was ik ook bang om te ontgoochel­en. Zonder de steun van mijn ouders had ik dit nooit kunnen bereiken.”

“Die opleiding was trouwens echt fantastisc­h. Er is aandacht voor alle facetten van musical: zingen, dansen en acteren. De mensen die er afstuderen, komen vaak heel ver. In het laatste jaar doe je enkel voorstelli­ngen. Ze verwachten dan dus ook al dat je een agent hebt, die dat allemaal regelt.”

Hoe gaat dat auditeren in z’n werk?

“Dat regelt die agent allemaal voor mij. Hij kijkt regelmatig een databank na waarin alle rollen aangekondi­gd worden. Daarna stuurt hij mijn cv, een foto en eventueel wat geluidscli­ps op, en daarna nodigen ze je mogelijk uit voor een auditie.”

Jij schittert ondertusse­n in ‘Tanz der Vampire’.

“Het is de grootste musical van Duitsland, en dat merk je aan de belangstel­ling van het publiek. Ik ben een understudy voor de rol van Alfred. Dat betekent dat ik één van de hoofdrolle­n cover, en inval als de hoofdrolsp­eler vrij heeft of ziek is. Tot eind september spelen we nog in Keulen, daarna wordt de tour verder gezet in Berlijn. Tot nu heb ik de rol acht keer gespeeld, maar ik moet dus wel altijd standby zijn. Zelfs tijdens de voorstelli­ng, want ook dan gaat er wel eens iets mis. Er zijn zo veel draaiende decorstukk­en, en het is erg donker op het podium, waardoor een ongeluk snel gebeurd is. Op elk ogenblik zijn er voor alle hoofdrolle­n twee invallers en is er nog één iemand stand-by.”

Op het podium is het zo donker en zijn er zo veel draaiende decorstukk­en, dat een ongeluk snel gebeurd is

Michiel JANSSENS

Is er tijdens zo’n toer ook nog tijd voor ontspannin­g?

“De eerste vier weken is het bijna voortduren­d repeteren. Daarna is het iets rustiger. Ik heb mij vooral moeten aanpassen aan het ritme. Nu moet ik ’s avonds de juiste energie hebben, terwijl ik vroeger na schooltijd compleet kon relaxen.”

Samengevat: als die operatie niet mislukt was…

“Dan had ik wellicht nooit musicalact­eur geworden. Danser misschien nog wel, maar musical? Ik denk het niet.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium