Het Belang van Limburg

“Ik vergeet nooit dat ik bal van Daerden van de lijn redde”

-

KRC Genk heeft in het verre verleden vaker sterren gezien tegen Lommel. Maar de grootste stunt van de Noord-Limburgers geschiedde 17 jaar geleden. Tweedeklas­ser Lommel kwalificee­rde zich in 2001 ten koste van bekerhoude­r Genk voor de bekerfinal­e tegen Westerlo.

Zowel in de heen- als in de terugmatch stond de toen 21-jarige Dirk Schoofs 90 minuten tussen de lijnen. Om daarna in de finale op de Heizel aan de bank gekluister­d te blijven.

“Een enorme ontgoochel­ing”, herinnert Schoofs zich. “Toen we op achterstan­d kwamen - Lommel verloor de finale met 1-0 - wist ik dat ik als verdediger niet zou invallen. Achteraf heb ik natuurlijk alle begrip voor de beslissing van coach Harm van Veldhoven, hij moest enkele moeilijke knopen doorhakken.”

Playboy

Aan het dubbele duel met Genk bewaart Schoofs dan weer de allerbeste herinnerin­gen. “In de heenmatch scoorde zowaar Didier Segers, die ook in de terugmatch een hoofdrol vertolkte. Zoran Ban reageerde na een duel met Segers en kreeg na amper twaalf minuten al rood van scheidsrec­hter De Bleeckere. (Lacht) Didier kennende, zal er vooraf wel één en ander gebeurd zijn. Ongeloofli­jke kerel was dat, de strafste stoten hebben we met hem meegemaakt. Toen Carl Hoefkens’ vrouw Vanessa in de Playboy stond, heeft hij ’s ochtends Marisa van het secretaria­at (di Lorenzo werkt intussen ook al voor KRC Genk, nvdr.) honderden fotokopieë­n laten maken. Alle muren van het stadion hingen vol, toen Hoefkens op de club arriveerde. (Schatert) En Segers zat de originele versie te lezen op het toilet, met de deur open...”

Geluk

De anekdote typeert de ambiance, die destijds in de Lommelse kleedkamer heerste. Op het veld ging het mes tussen de tanden, op die manier werd Genk bedwongen. “Na de 2-1 van Sonck in de heenmatch dacht iedereen dat Genk thuis de klus wel zou klaren”, zegt Schoofs. “Die rode kaart heeft ons fel geholpen, want zelfs na een rake counter met een goal van Tankary hebben we serieus afgezien. (Fijntjes) Vergeet zeker niet te vermelden dat ik een bal van Daerden van de lijn redde, dat moment vergeet ik nooit (Schoofs en Daerden werken nu intensief samen bij KRC Genk, nvdr.). We hebben het nodige geluk gehad, Genk zat ook in een moeilijke periode. Pierre Denier was interimtra­iner, dat zegt veel.”

 ?? FOTO BELGA ?? Schoofs in 2001 in duel met huidige ‘ploegmaat’ Daerden.
FOTO BELGA Schoofs in 2001 in duel met huidige ‘ploegmaat’ Daerden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium