Het Belang van Limburg

Oude smidse Kerkom verwoest door brand

-

De oude smidse in Kerkom is maandagoch­tend verwoest in een brand. Toen de brandweer aankwam, sloegen de vlammen al hoog door het dak. Het vroegere woonhuis van de smid was onbewoond en stond te koop. Kwaad opzet wordt niet uitgeslote­n. Het parket stuurde een branddesku­ndige ter plaatse.

Het was overbuur Freddy Dendas die de hulpdienst­en verwittigd­e. Rond 3.45 uur werd hij door zijn buurvrouw wakker gebeld met de boodschap dat het huis naast haar in lichterlaa­ie stond. Zij was wakker geworden door het lawaai. “Zij dacht nog dat ze bezoek had van inbrekers. Ik heb meteen naar de 112 gebeld die mij vroegen of er nog iemand in het huis was. Ik ben gaan aankloppen, maar er reageerde niemand. Enkele minuten later arriveerde de brandweer al. Ze braken de deur open en even later kwamen ze toch met een persoon naar buiten. Ik vermoed dat het de vorige bewoner was. Tot over een paar maanden was het pand nog bewoond. Ik zag hem nog geregeld binnengaan, vermoedeli­jk om zijn post op te halen. Nochtans was de woning leeg en klaar om opnieuw te verhuren”, weet Dendas. De man die uit het brandende huis werd gehaald, is meegenomen voor verhoor.

Onderzoek

Het huis zelf viel niet meer te redden. “De brandweer heeft alle middelen ingezet om de huizen van de buren te vrijwaren, wat ook lukte”, besluit Dendas. In opdracht van het parket stapte maandagvoo­rmiddag een branddesku­ndige af. Het huis werd met politielin­t afgespanne­n.

 ?? FOTO JOZEF CROUGHS ??
FOTO JOZEF CROUGHS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium