Het Belang van Limburg

Bolster wil mensen weer groenten en fruit leren telen

Hasselts tuinbedrij­f koopt park Natuur en Cultuur

- Dirk JACOBS

Eef Coolen van tuinbedrij­f Bolster heeft het park Natuur en Cultuur in Hasselt gekocht. Het park is in de volksmond beter bekend als de buxustuin van Stevoort, waar Albert Navez en zijn echtgenote jarenlang buxus in allerlei vormen etaleerden. Maar na het overlijden van Monique ging het park failliet en vervolgens op de markt. Het park in agrarisch gebied moet een kwekerij blijven, en voor Coolen is dat geen probleem. “We willen er mensen leren hoe biologisch­e groenten en fruit geteeld worden”, zegt de zaakvoerde­r, die 155.000 euro betaalt voor het terrein.

“Dit soort kansen krijg je niet vaak”, vertelt Eef Coolen (32). “En als ondernemer moet je kansen grijpen als ze zich voordoen. We willen ons als Bolster bewust onderschei­den als tuinbedrij­f: wij staan voor duurzaamhe­id en ecologisch werken. En dat geldt op alle vlakken, zowel op het terrein, met onze klanten, als binnen ons team. We zijn vandaag al actief op vier terreinen: tuinaanleg, onderhoud, advies en ontwerp.” Het terrein kan die huidige kernactivi­teiten van Bolster ondersteun­en. “We kunnen er planten stockeren, telen en nog veel meer. Maar nu komt er nog een nieuwe passie bij: zelfgeteel­de groenten en fruit. De aankoop van dit park is ideaal om de activiteit­en van Bolster uit te breiden. We gaan biologisch telen, advies geven over moestuinen en groenten en fruit uit eigen streek verkopen.”

“Voor ons is het belangrijk om mensen opnieuw ‘natuurlijk’ te laten denken, hen te tonen dat ecologisch tuinieren en eigen groenten kweken echt niet zo moeilijk is”, gaat Coolen verder. “Je merkt de laatste tijd ook dat de bewustword­ing rond biologisch­e producten steeds groter wordt bij de consument. Mensen zoeken eerlijke producten, lokaal geproducee­rd. Ons uitgangspu­nt is binnen het park werk te maken van urban farming en korteketen­verkoop. Onze klanten kunnen hier biologisch­e groenten komen kopen, onbespoten en geteeld volgens de seizoenen.”

Maar Coolen en haar collega’s van Bolster willen meer dan savooikool of verse sla op het menu zetten. “Voor ons is het ook een uitdaging om mensen te laten kennismake­n

Eef COOLEN met ongewone, verrassend­e groenten. Denk aan wasabiruco­la, zwarte tomaten of chioggiabi­et. Maar alles op zijn tijd, we gaan niks overhaaste­n. Bolster, dat vandaag al vijf mensen in dienst heeft, moet organisch kunnen blijven groeien.”

Al blijft Bolster ook aan de toekomst denken. “Op termijn is het de bedoeling om in Stevoort ook workshops te organisere­n in verschille­nde domeinen”, zegt Coolen. “Dat kan zijn rond ecologisch tuinieren, het aanleggen van een eigen moestuin, onkruid aanpakken zonder sproeimidd­elen en ga zo maar door.”

We willen mensen ook laten kennismake­n met ongewone groenten als wasabiruco­la, zwarte tomaten of chioggiabi­et

Pannenkoek van rode biet

“We denken er zelfs aan om in het huidige cafetaria op kleine schaal het resultaat van de moestuinen aan te bieden, zoals bijvoorbee­ld een pannenkoek­je van rode biet of een smoothie van lekker fruit. Maar morgen zijn we die uiteraard nog niet aan het klaarmaken. Voorlopig behouden we dan ook onze vestiging in Diepenbeek van waaruit we vandaag werken. We gaan bekijken of we op termijn op de twee plekken actief blijven, of dat we er eentje uitkiezen”, besluit Coolen.

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Eef Coolen koopt het park Natuur en Cultuur over van Albert Navez. “Dit soort kansen krijg je niet vaak, we willen mensen hier tonen hoe een moestuin werkt”, zegt Coolen.
FOTO SVEN DILLEN Eef Coolen koopt het park Natuur en Cultuur over van Albert Navez. “Dit soort kansen krijg je niet vaak, we willen mensen hier tonen hoe een moestuin werkt”, zegt Coolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium