Het Belang van Limburg

Studenten starten petitie voor meer parkeerpla­atsen

- Dirk JACOBS

PXL-studente Hanne Jorssen is een petitie gestart omdat ze elke ochtend vroeger en vroeger richting Hasselt moeten rijden om er nog een plaatsje op één van de parkings dicht bij haar school te vinden.“Vanaf april verdwijnt bovendien nog een deel van de parking in de Vilderstra­at voor een bouwprojec­t. En de stad kijkt toe”, zegt de Tongerse. Zowel PXL als stadsbestu­ur pleiten voor realisme. “Het is gewoon niet mogelijk dat iedereen vlak voor de deur van de school kan parkeren. Bovendien is het tijdens de kermis altijd extra druk.”

“Elke dag moeten we ons als studenten zorgen maken over iets banaal zoals parking”, zegt Hanne. “Wij beseffen heus wel dat niet iedereen met de auto hier terechtkan. Zelf carpoolen we daarom, maar soms komen de lesuren gewoon niet overeen. Dan neem ikzelf meestal bus en trein. Met de fiets komen is gewoon onmogelijk, maar ik zou het wel overwegen om de laatste paar honderd meter met de fiets af te leggen, als er een fietsensta­lling zou staan ergens op een grote parking.” De studenten zijn dus bereid om mee na te denken over het probleem. “Maar nu worden we gewoon vergeten.” De petitie kreeg meteen al heel wat handtekeni­ngen. “Zoals elk academieja­ar hebben we onze studenten verwittigd dat het verkeer de eerste weken traditione­el in de knoop ligt”, zegt PXL-directeur Ben Lambrechts. “Maar we hebben meteen voor alternatie­ven gezorgd aan de schaatsbaa­n, Japanse Tuin en Hawaiparki­ng. Die liggen op wandelafst­and van de school. Bovendien is er de Campuspas, waarbij studenten voor 20 euro per schooljaar in Hasselt en Diepenbeek met de bus kunnen rijden.”

Spartacus

“De studenten zullen moeten leren dat ze niet voor de deur kunnen parkeren”, zegt ook schepen Habib El Ouakili (sp.a). “Op normale momenten is er volgens ons wel voldoende parkeeraan­bod in de buurt, maar we zitten tegen de limiet. En de jaarlijkse kermis verstoort het aanbod elk jaar twee weken bij de start van het schooljaar. Ik wil graag, samen met de scholen, investeren in een grote parkeerzon­e buiten de Singel, van waar we studenten met shuttles naar de campus brengen. Bovendien lanceer ik nogmaals een oproep aan onze Vlaamse en nationale politici om het Spartacusp­roject vlot te trekken. Enkel op die manier kunnen we het openbaar vervoer aantrekkel­ijker maken. En de studenten moeten eens ernstig nadenken of ze die auto wel nodig hebben. Fiets of openbaar vervoer kunnen vaak een perfect alternatie­f vormen. Wie op parkeertor­ens hoopte, moet ik teleurstel­len.”

 ??  ??
 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Hanne Jorssen startte een online petitie, die heel wat bijval kent. “Studenten willen mee nadenken over dit probleem.”
FOTO SVEN DILLEN Hanne Jorssen startte een online petitie, die heel wat bijval kent. “Studenten willen mee nadenken over dit probleem.”
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium